16 december 2008

De BBC had een aflevering van het, in Engeland, erg populaire Dad's Army verloren.  Omdat ze in 1970 een stuk archief hadden verwijderd om ruimte en geld te besparen.  Niet vermoedend dat die aflevering zich daartussen bevond.

Gelukkig had een radio presentator van de BBC ze voor zichzelf opgenomen.  Waardoor de aflevering nu, voor de heruitzendingen, toch nog te zien is.

Al toont dit wel mooi aan de beste en veiligste manier van bewaring nog steeds het zo veel mogelijk verspreiden van je inhoud is.  Want als de presentator de letter van de Engelse copyright wet had gevolgd dan was die aflevering nooit bewaard gebleven.


Die wet stelt namelijk dat het enkel de bedoeling mag zijn voor een tijdelijke periode.  Wat dus zeker niet een 40 jarige collectie dekt.  Iets dat de iPlayer al helemaal onmogelijk maakt door de ingebouwde DRM systemen.

Het zou dan ook niet slecht zijn indien de copyright wetten zouden herzien worden.  Zodat ze hun oorspronkelijke bedoeling zouden kunnen terugkrijgen.  Zijnde het beschermen van de werken en de auteur, niet het afschermen van de werken.  Zonder dat die rechten mogen worden doorverkocht, want dan is het geen recht meer maar een verhandelbaar goed.

Met als kers op de taart een 25 jarige bescherming waarna het automatisch een onderdeel van het publiek domein wordt.  Zodat je niet genoegzaam hoeft te blijven teren op je ééne succes.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris