17 oktober 2008

Een 17 eeuws boek zou wel eens kunnen ingebonden geweest zijn in het vel van Henry Garnet, een gexecuteerde priester.

Je lijkt op de kaft namelijk een gezicht te kunnen herkennen van de terechtgestelde. Die de doodstraf had gekregen voor zijn aandeel in het buskruit verraad.

Een plot dat de bedoeling had om de regering van destijds omver te werpen. En dat dankzij de film "V for Vendetta" misschien wel iets bekender in de oren zal klinken.Indien dat nog niet het geval zou zijn, dan kan deze geschiedenisles van de BBC die je via YouTube kan bekijken wel iets voor jou zijn. : delen 1, 2, 3 en 4.

Over de rol van de priester in het plan om het parlement op te blazen bestaat er overigens grote onenigheid, sommige beweren dat hij juist probeerde de aanslag te voorkomen.  Hoe het ook moge zijn het heeft hem niet geholpen want hij werd schuldig bevonden en in mei 1606 terechtgesteld.


Volgens de legende, zou er op de plaats van zijn executie een stukje bloedige stro gevonden zijn dat kort erna een een exact beeld van het gezicht van de priester ging vertonen. Iets waarvan er wordt aangenomen dat dat dus ook voor het boek gebeurd is.

via

{ 2 Reacties... read them below or Comment }

  1. Dit vind ik zo fascinerend he. Toen ik nog maar net blogde heb ik er ook wel eens over geschreven. Vind ik een heerlijk onderwerp.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het zijn inderdaad een boeiende onderwerpen, waarbij mysterie en verleden mooi door elkaar gaan. The 9th gate is daar inderdaad een goede illustratie van :-)

    Zo'n soort mysteries zou ik wel graag in de bib zien verschijnen, zodat je anders leert te kijken naar wat je zoal voor handen krijgt.

    BeantwoordenVerwijderen

- Copyright © infocaris