13 augustus 2008

De Amerikaanse bibliotheken beginnen met het uitbouwen van een groter kosteloos digitaal aanbod om hun ledenbestand terug te kunnen opkrikken.  Dat aanbod omvat onder andere (e-)boeken, films, muziek, ed.

Het gedownloade bestand blijft ongeveer drie weken op de pc van het bibliotheeklid staan waarna het zichzelf verwijderd.  Hierdoor vermijd je hier onder andere boetes op, daar je ze niet hoeft terug te brengen.


Eén van de grootste aanbieders van digitale content is het bedrijf OverDrive. Dat een inventaris van ongeveer 100.000 titels heeft en content levert aan ongeveer 7.500 bibliotheken waarbij de titels al miljoenen keren gedownload zijn.

Een mooie illustratie van het soort content dat OverDrive aan deze bib's aanbied kan je bij de New-Yorkse publieke bibliotheek zien.


Een logische stap naar een beter gebruik, inzet en zelfpromotie van de opvolger van het papieren boek.  Maar ook een nodige update als de bibliotheken trouw willen blijven aan hun immer evoluerende aard die gekoppeld is aan die waarop de informatie verpakt of aangeboden wordt.

Al denk ik wel dat de bibliotheek een meerwaarde kan aanleveren door tijdelijke downloads te gaan aanbieden.  Aangezien de rechtstreeks raadpleegbare middelen steeds omvangrijker en belangrijker worden. 

Kijk maar naar de meeste Google diensten (Books, Scholar, YouTube, ...), het via reclame muziekaanleverende Deezer, en nog zovele anderen.


Voorlopig zijn er aan deze kant van de oceaan wel al enkele lopende projecten die dit doel nastreven, zoals bijvoorbeeld het digilenen (van muziek) in de Gentse bib.  Al lijkt de focus voorlopig nog op het ontwikkelen van 2.0 klare catalogi te liggen (bronnenwijzer 2.0, openVLACC), WINOB's Phoenix-project, enz.).

Hopelijk kan men hierna ook verder gaan met het integreren van eigen en vreemde bronnen zoals die van Europeana.  Zoals het onderstaande fimpje illustreert voor de World Digital Library.



In Nederland zitten ze ook met een dalende bezoekerstrend, misschien kan dit hen inspireren om nog verder digitale content te gaan aanbieden.  Hoewel de bezoekersaantallen in Vlaanderen vrijwel stabiel zijn, kan het uiteraard geen kwaad om hier versneld aan te werken.  Zeker nu de nodige studies zijn uitgevoerd om er een beleid voor op te stellen.

Aan het ontbreken van content zal het alvast niet liggen als je deze lijst van de Vlaamse gelden voor digitalisatie projecten ziet.  Maar wanneer we daar juist iets van gaan terugvinden in de catalogi van de bibliotheken is een andere vraag.

{ 2 Reacties... read them below or Comment }

  1. Interessante ontwikkelingen vind ik het. Bibliotheekbezoek in de VS neemt overigens weer toe door de recessie. Ook dat is een ontwikkeling om in de gaten te houden denk ik...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inderdaad het zou wel is een combinatie van verschillende factoren kunnen zijn. De recessie zou er zo kunnen voor zorgen dat er opnieuw meer mensen gebruik komen maken van het internet in de bibliotheek, omdat ze daarop gaan bezuinigen. Waardoor de bib nog meer in de kijker komt als gegarandeerd toegangsplaats tot informatie.

    BeantwoordenVerwijderen

- Copyright © infocaris