18 maart 2008

Het uitzonderlijke cartografische patrimonium van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, de Koninklijke Bibliotheek van België, het Rijksarchief en het Nationaal Geografisch Instituut zal gedigitaliseerd worden. De expertise van de instellingen kan zo samengebracht en online ter beschikking gesteld worden van onderzoekers en beleidsmakers.

tervuren_midden_afrika_museum.gifMinister van Wetenschapsbeleid Sabine Laruelle lichtte het initiatief, met de de naam "excellentiepool", vrijdag toe op een persconferentie. Voor de digitalisering is 1,8 miljoen euro voorzien over een periode van 5 jaar. Momenteel beheert elke instelling zijn cartografisch materiaal alleen, volgens eigen instructies en met een beperkt aantal personeelsleden.

De eerste stappen die de excellentiepool zal ondernemen zijn het definiëren van een gemeenschappelijk catalogusmodel, het maken van een gemeenschappelijke inventaris en een website, het aanleggen van een digitale cartografische collectie en het definiëren van een gemeenschappelijk beleid omtrent de toegang tot gegevens, reproductie, hergebruik en verspreiding.

Bron : Knack en Robnet van 14 maart 2008

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris