22 februari 2008

Via de zoekrobot Google Book Search kan je nu al 10.000 boeken van de Gentse universiteitsbibliotheek volledig online raadplegen. In totaal zal Google zowat 300.000 werken van de Gentse bib digitaliseren. Gent is de eerste Belgische bibliotheek die een deel van haar collectie via Google raadpleegbaar maakt.

Geen copyright
Het gaat voornamelijk om oude werken waar geen copyright meer op rsut. Dat wil zeggen dat de auteur van het boek al meer dan zeventig jaar dood is. De Gentse universiteitsbibliotheek heeft er zo meer dan 400.000 waarvan Google er 300.000 online gaat zetten. "Heel kostbare of grote werken worden niet gedigitaliseerd", zegt hoofdbibliothecaris Sylvia Van Peteghem. In totaal bezit de bib naar schatting 2,5 tot 3 miljoen stukken.

Beter zoeken
De bezoeker van Google Book Search kan via het ingeven van een trefwoord zoeken op de volledige inhoud van de boeken. "Vroeger kon je via de catalogus enkel zoeken op bijvoorbeeld woorden in de titel of op de auteur. Nu kan je op elk woord van het boek zoeken", weet Van Peteghem. Sinds januari werden al 10.000 werken ingescand. Maandelijks komen er vanaf nu 10.000 bij. De boeken van de Gentse universiteitsbibliotheek zijn ook volledig te downloaden.

Meer bij de bron : HLN van 13 februari 2008

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris