30 januari 2008


Het Amerikaanse Library of Congress gaat onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om structureel games te archiveren. De bibliotheek heeft momenteel slechts tweeduizend games in opslag liggen.

’s Werelds grootste bibliotheek heeft als missie om een universele collectie van bronnen, kennis en creativiteit voor het Amerikaanse Congres en de bevolking bij te houden. De collectie omvat ruim 134 miljoen voorwerpen die bij elkaar ruim 850 kilometer boekenplank in beslag nemen. De voorwerpen lopen uiteen van boeken, manuscripten, kaarten en kranten tot muziek, foto en films uit de hele wereld. Nu is besloten dat videospelletjes ook deel uitmaken van het culturele erfgoed van de wereld en wordt er onderzocht hoe deze collectie aangelegd kan worden.

De tweeduizend games die de Library of Congress sinds 1980 heeft verzameld, liggen in opslag en zijn allemaal binnengekomen via het Copyright Office. Volgens de wetgeving in de Verenigde Staten is een uitgever verplicht twee kopie├źn aan dit bureau af te staan bij de registratie van het auteursrecht. Ondanks deze bescheiden collectie is men voorlopig niet van plan om uit te gaan breiden.

‘We nemen kleine stappen, we maken het niet moeilijker dan het is’ aldus Beth Dulabahn, directeur Integration Management bij de LoC. De grote vraag is hoe de games gearchiveerd moeten worden: naast de cartridges, floppy’s en schijfjes, is natuurlijk ook de nodige hardware nodig om de games te spelen als men in de toekomst iets aan het archief wil hebben. Archivaris Brian Taves voegt daar aan toe dat het de bedoeling is dat, net zoals nu al bij het archiveren van film gebeurt, gerelateerde merchandise zoals shirts en posters ook verzameld zullen worden. Daarmee moet de impact van een videogame in context kunnen worden geplaatst.

Bron : Tweakers van 25 oktober 2007

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris