19 juni 2014


Wetenschappers hebben ontdekt dat een aantal soorten spinnen vissen vangt en opeet. Vaak zijn die heel wat groter dan zichzelf. Wat het traditionele beeld van hun exclusief insecten dieet doorprikt.

Volgens de studie zou dit vaak voorkomen bij soorten die nabij het water leven. Iets dat bij minstens 5 soorten in het wild werd vastgesteld en bij nog 3 meer in een laboratorium omgeving.


Je kan ze daarom vaak terugvinden in of rond het ondiep water van beekjes, vijvers of moerassen. Sommige kunnen zwemmen, duiken en op het wateroppervlak wandelen. Meestal zijn ze voorzien van neurotoxines en enzymen om de vaak groter en zwaarder zijnde vissen te doden en te verteren.

Vissen, zoals de netoogvissen en muskietvissen, zouden een occasionele prooi zijn en een belangrijk onderdeel van hun voeding vormen. Om ze te vangen verankert de spin zich meestal met haar achterste poten aan een steen of plant. De voorste poten rusten op het wateroppervlak in afwachting om toe te slaan.

Als ze de prooi eenmaal beet hebben slepen ze die naar een droge plaats. Om er opgegeten te worden. Een proces dat vaak uren kan duren. (via)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris