07 november 2011


Marie (Sklodowska) Curie, 7 november 1867 - 4 juli 1934, viert vandaag haar 144ste verjaardag. Ze was gehuwd met Pierre Curie, waarmee ze in 1903 een Nobelprijs deelde voor hun werk in de natuurkunde. Hierdoor was Marie de eerste vrouw die ooit zo'n prijs won.

Waarna ze onderzoek deed naar radioactieve straling en de stoffen die de straling voortbracht. Een term (radioactiviteit) die overigens door haar werd bedacht. Om in 1911 uit te monden in haar tweede Nobelprijs voor de ontdekking van radium en polonium (vernoemd naar haar geboorteland).

Dat haar tijdens de veelvuldige experimenten aan de straling had blootgesteld. Met als resultaat dat ze met leukemie werd gediagnostiseerd en overleed. Later bleek het echter om de rare bloedziekte aplastische anemie, beter bekend als beenmergdepressie, te gaan.

Als erkenning van hun prestaties werd het element Curium en een eenheid voor radioactiviteit, de Curie naar hen vernoemd. En werd haar graf in 1955 bijgezet in het Parijse Pantheon. Interessant om weten is dat ook haar dochter (Irène Joliot-Curie) in 1935 een Nobelprijs voor de wetenschap won. Die ze net als haar moeder met haar echtgenoot (Frédéric Joliot-Curie) deelde.

Meer informatie over Marie Curie kan je op Wikipedia of op het "American Institute of Physics" terugvinden. Een verhaal dat de groep de "Army of Lovers" in "The Ballad of Marie Curie" bezingen.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris