08 mei 2011

Vandaag is het traditioneel moederdag, een dag waarop de moeders gevierd worden. Met tal van mogelijke voorlopers zoals het Indische “Mata Tirtha aunshi” (een pelgrimstoch in herdenking van de vindplaats voor verdwenen moeders), de Griekse moeder van de goden (Rhea), de Griekse Cybele cult, het Romeinse Hilaria festival en het Engelse "Mothering (Sun)day".

Pas wanneer de Amerikaanse Julia Ward Howe in 1870 een "Mother's Day Proclamation" doet begint de dag, zoals we hem nu kennen, vorm te krijgen. Dat als een pacifistisch antwoord op de bloedbaden van de Amerikaanse burgeroorlog en de Frans-Pruisische oorlog bedoeld was.

Een gedacht die Anna Jarvis in 1912 verder zette door de "second Sunday in May" en "Mother's Day" te laten trademarken. Daarnaast riep ze ook de "Mother's Day International Association" in het leven. Als negende van elf kinderen wilde ze, na de dood van haar eigen moeder, gebruik maken om in familie naar de kerk te gaan en de echte waarde van het moederschap te (h)erkennen.

Waar wel wat commercanten hun brood in zagen en dit wisten te commercialiseren. Hetgeen volledig tegen de bedoeling van haar oprichtster indruisde. Zo verklaarde ze : "I wanted a day of sentiment, not profit." En daar heeft ze dan ook tot het einde voor blijven vechten, maar zonder succes.

In Vlaanderen maakte de, uit de VS overgewaaide dag, zijn intrede toen de Antwerpse Schepen Frans van Kuyck in 1913 een Moederdag lanceerde op 15 augustus. De feestdag van Maria die sinds 1124 de patrones van de stad. Waardoor moeders op dezelfde dag van de grote Mariaprocessie gevierd werden. Een associatie die de kerk is blijven koppelen aan de maagd Maria. Hetgeen een twaalftal jaar later ook een vaste voet in Nederland kreeg.

Een jaar na de oprichting van de moederdag werd ook de eerste vaderdag gevierd. Die sindsdien ook het gezelschap van de (groot)oudersdag heeft bij gekregen. Dat in Zuid-Korea op 8 mei gevierd wordt en dit jaar ook voor het eerst in Vlaanderen en Europa zal gevierd worden op 15 mei.

Met de bedoeling om de mogelijkheden voor ouders van opgroeiende kinderen beter te kunnen informeren over de mogelijkheden (vakantie regeling, babysit, ed.) die er voor hen zijn.  In de VS is er dan weer een discussie om de moeder- en vaderdag af te voeren ten voordele van deze dag, zodat ook niet traditioneel samengestelde gezinnen er ook een plaats krijgen. (via Google en Wikipedia, met beelden 1,2,3)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris