18 april 2011


Charlélie Jourdan maakte samen met vier andere de animatie film Kichwa aan de Franse ESMA school in Montpellier. Waarin een pop-up tent de toekomst helpt te bepalen.

De Kichwa (ook Quechuas, Runakuna en Ingas genaamd) zijn een bevolkingsgroep van zo'n 10 tot 11 miljoen mensen uit diverse ethniën die dezelfde taal, het Kichwa, spreken. Die zich in Zuid-Amerika verspreiden over Peru, Ecuador, Bolivia, Chili en Argentinië.

Waar de Inca's wellicht de bekendste leden van waren. Een erfenis die zich onder meer via de mythes uit. Zo is er Pishtaco, een moordende man die voornamelijk het vet uit lichamen zuigt. Is de verloren stad Paititi het equivalent van Atlantis en El Dorado. Zouden de Spanjaarden bij de slag om Wiraquchapampa door de natuur goden zijn overwonnen.

En zou de Inkarra, de laatste Inca koning, met zijn laatste adem gezworen hebben terug te keren om zich te wreken. Hetgeen mogelijk Hergé zou kunnen geïnspireerd hebben voor het personage van Rascar (een voornaam) Capac (machtig) uit "Kuifje en de zeven kristallen ballen". Dat hij zo nauwkeurig mogelijk overtekende van de er destijds tentoongestelde mummie in het Brusselse museum voor kunst en geschiedenis. (via Kuriositas en Wikipedia)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris