11 maart 2011De digitale "Piggy bank" is een prototype dat in 2009 gebouwd werd als een onderdeel van de "Experience prototyping" lessen aan de "UmeƄ Institute of Design". Met de bedoeling om het traditionele concept in een modern kleedje te steken.

Door het wezen levend en hongerig te maken. Zodat het, net als Tamagotchi, aandacht vergt. En je kan voederen door je kredietkaart in zijn mond te steken. Op dat moment zal er geld van je rekening verhuist worden om het naar je spaarrekening over te schrijven. Voor steeds andere bedragen zodat het op het einde van de rit een verassing blijft hoeveel je juist gespaard hebt.

Een begrip dat in de Engelse etymologie zou verwijzen naar "pygg jars". Wat voor een soort van klei vazen staat waar allerlei huishoudelijke objecten werden in bewaard. Om tegen de 18e eeuw de spelling van "pygg" te zien veranderen, waardoor "pygg jar" verandert in "pig bank".

Na het verschuiven van die naam van het gebruikte materiaal naar de vorm, doken ze ook in ondermeer glazen, plaaster en plastieken vormen op. Een vorm dat het wellicht over de eeuwen heen het gevolg van versmolten gebruiken is.

Want reeds in de 2e eeuw VC bestonden er geldkoffers met een gleuf in Griekenland en werden varkens vet gemest door ze te voederen met allerlei overschotten. Al kan je in het Nederlands nog steeds, met  het oppotten van geld, een verwijzing naar de vermoedelijke oorsprong waarnemen. (via ubergizmo en Wikipedia, met beelden 1, 2)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris