24 maart 2011


De Google doodle van vandaag verwijst naar de 137ste verjaardag van Erik Weisz (24 maart 1874 - 31 oktober 1926). Iemand die wellicht beter gekend is als Harry Houdini. Eén van de bekendste ontsnappingskoningen, maar ook een stuntman, acteur en film producer.

Die in Hongarije werd geboren en later met zijn ouders verhuisde naar Amerika. Waar hij zijn carrière begon als een circusartiest en goochelaar. Waarvoor hij een artiestennaam koos dat een eerbetoon was aan de Franse goochelaar Jean Eugène Robert-Houdin.

Waarbij hij aan de wieg ligt van tal van populaire trucs die nu nog steeds worden opgevoerd. Waaruit hij steeds goed wist uit te komen, op die ééne keer na. Toen hij in 1899 een uitdaging van een sergeant uit het Chicago politiekorps aanging.


Deze had namelijk een stel handboeien laten blokkeren door een loden kogeltje in het slot te laten vallen. Met als resultaat dat het slot zowel met een ijzerdraadje als met een sleutel niet meer open te krijgen was. En kon Houdini pas bevrijd worden nadat hij werd losgezagen.

Vanaf dat moment liet hij zich nog alleen boeien wanneer hij van tevoren had vastgesteld dat de handboeien met een sleutel konden worden geopend. Zodat hij zich steeds, dankzij zijn grote kennis van sloten en het gebruik van vernuftig verstopte sleuteltjes, ijzeren pinnetjes en andere hulpmiddelen, kon bevrijden.

Door zijn populariteit kreeg hij al gauw met heel wat imitatoren te maken. Iets waar hij uiteindelijk op inspeelde door zijn broer (Theodore) naar Europa te sturen. Die vanaf dan onder de naam Hardeen of Houdini de Tweede dezelfde show als Houdini ging geven. Hetgeen hij nog tot ver na de dood van zijn broer is blijven doen. Hij is eveneens de stichter van de googelaarsgilde. (Wikipedia via Google doodle)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris