04 juni 2010


Binnen een week, op zondag 13 juni, zijn er nieuwe verkiezingen. Waarmee er in de voetsporen van de eerste verkiezingen uit het Oude Griekenland en het Romeinse Rijk wordt getreden.

Met als verschil dat er nu een opkomstplicht bestaat. Hetgeen inhoud dat je je moet aanmelden bij een kiesbureau, maar dat je niet verplicht bent om te stemmen.

Al wordt de oproepingsbrief in de praktijk meestal pas afgestempeld nadat je je stem hebt uitgebracht.  Waardoor je enige optie het blanco of ongeldig stemmen is.  Maar die laatste optie kan je enkel als er niet elektronisch gestemd wordt gebruiken.
Het principe van deze opkomstplicht is in 1893 in de Belgische Grondwet ingeschreven.  Met de bedoeling om te vermijden dat de wetgever destijds op de lagere sociale klassen druk zou kunnen uitoefenen om niet te gaan stemmen.

En sindsdien door een gebrek aan een politieke meerderheid nooit herroepen is geweest.  Terwijl dat in bijvoorbeeld Nederland, waar er eveneens zo'n plicht (1917-1970) van kracht was, wel is gebeurd.

In afwachting van de verkiezingsdag :

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris