07 juni 2010


Tijdens mijn lessen archiefkunde op de Gentse bibliotheekschool kwam digitaal verval ook aan bod. Met de bedoeling om op de hoogte van deze bewarings gevaren te zijn.  Want na verloop van tijd zullen de gevolgen hiervan merkbaar worden.

Zoals de experimenterende muzikant Patrick Liddell wist aan te tonen. Door een zelfgemaakt filmpje zo'n 1000 keer op YouTube te plaatsen door het steeds opnieuw te up- en downloaden. Waarna zowel beeld als geluid onherkenbaar werden.

Hetgeen voor problemen zal zorgen éénmaal er geen opnames van degelijke kwaliteit meer te vinden zijn.  In de veronderstelling dat de dienst waar je je gegevens in bewaring hebt gegeven niet opgedoekt wordt en je er door het uploaden je rechten niet op verliest.  (via)


Net daarom hebben Andreas Rauber van het "Vienna University of Technology" en Adam Farquhar van de "British Library" onlangs een tijdscapsule aan het Zwitserse Fort Knox in bewaring geven. Met de bedoeling om digitaal erfgoed te bewaren. Samen met de nodige documentatie om er in de komende jaren nog aan uit te kunnen.

Dat de EU voor zo'n 15 miljoen euro sponsort. Met de bedoeling om een manier te vinden dat dit digitale erfgoed kan vrijwaren. Door een test tijdscapsule met PDF's, JPEG's, Quicktime filmpjes, een website en klein java programma op te nemen.

Om na enkele jaren heropend te worden om te zien hoe goed ze in hun opzet geslaagd zijn. Wat er allemaal inzit kan je trouwens hier bekijken en downloaden. (via)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris