13 oktober 2009
Als er één constante is in de meeste films en tv-series dan lijken dat wel de daar vermelde weetjes te zijn. Zo leerde ik uit de film Twins dat wagens die in een hoek van 45 graden of meer worden geheven automatisch hun alarm zien afgezet worden. Omdat de wagen er dan vanuit gaat dat hij weggesleept wordt.
Vooral de tv-reeks CSI (Las Vegas) is erg goed in het aanhalen van weetjes. Daar kreeg ik onlangs te horen wat de geschiedenis achter de traditie van bruidsmeisjes is. Namelijk dat dit afkomstig is uit de Romeinse wetgeving. Waarbij je tien getuigen nodig had die zich op een identieke manier als de bruid en bruidegom kleden. Zodat de slechte geesten, die daar aanwezig zouden zijn, verward zouden geraken over wie er nu juist zou trouwen.
Al zou het gebruik ook wel uit de Bijbel kunnen komen. In het Genesis boek (29:24, 46:18) kan je immers lezen dat de twee vrouwen van Jacob beide met hun bruidsmeisjes, die dienaars of slaven waren, kwamen. Het verschil met nu is dat je voor die traditie mensen vraagt die je goed kent.
Een andere traditie, het wegwerpen van het bruidsboeket, kent dan ook weer een hele evolutie. In het middeleeuwse Europa werd er namelijk van de meeste bruiden niet verwacht dat ze haar trouwjurk opnieuw zouden dragen. Daarom zagen vele alleenstaande vrouwen er geen graten in om er een stuk uit te scheuren als vruchtbaarheids geluksbrenger.
Iets dat de, door die vrouwen achtervolgde, bruid niet meteen leuk vond. Zeker omdat de prijs van trouwjurken over duchtig duurder werd en het ondertussen ook traditie was geworden om deze als aandenken of voor de trouwdag van je dochter bij te houden.
Om te voorkomen dat die jurk alsnog gescheurd werd zijn bruiden ter afleiding met andere objecten beginnen smijten, zoals de kousenband. Hetgeen op termijn evolueerde naar het traditioneel wegwerpen van het bruiloft boeket.
Dat op zich dan ook weer zou kunnen evolueren naar helemaal geen boeket meer te smijten om vrouwen die niet willen trouwen zich niet ongemakkelijk laten voelen. Of er kunnen kleinere boeketten aan de bruidsmeisjes en andere ceremoniiele medewerkers gegeven worden.
En dan heb ik nog niets gezegd over een bruidsfeestje, bachelor(ette) feestjes, de trouwringen, de ringdrager, de beste man / ere-bruidsmeisje, het bloemenmeisje en de mogelijkheid om tegenwoordig ook als humanist een "godeloze" trouw kunt vieren. Althans als je dat in Noorwegen, de VS of Schotland doet. Kortom trouw ceremonies beschikken door hun lange bestaan over een hele stapel ingebouwde en geëvolueerde tradities.