- Back to Home »
- boeken , gadgets , geschiedenis , politiek , spreuk , weetje »
- het menselijke kapitaal
27 oktober 2009
Neatorama maakte een verborgen geldkoffer die het uiterlijk van Karl Marx's bekende Das Kapital heeft en dat je voor zo'n 13,5 euro ($19.95 dollar) kan kopen. Een ironische keuze die je zowel als grap als een statement kan aanzien.
Nadat dit boek in Engeland gepubliceerd werd, verscheen de eerste buitenlandse publicatie in Rusland. Dankzij het wetenschappelijke label dat het had meegekregen kon het aan de staatscensuur ontsnappen. Die er net op voorzien was om "de schadelijke doctrines van het socialisme en het communisme" tegen te gaan. Waar de eerste druk van het boek tegen het einde van hetzelfde jaar (1872) reeds uitverkocht geraakte.
In het boek zet Karl Marx uiteen hoe het kapitalisme de drijvende kracht achter de maatschappelijke kwalen van toen waren. Al zijn er nog steeds vele voorvallen van de aangeklaagde onderwerpen uit zijn boek die in zowat elk bestuursvorm plaats vinden.
En zich ook in deze tijd erg prominent weet te manifesteren door voorbeelden als de banken crisis, de Chineese woekerwinsten ten koste van eigen mensen en milieu, de vele dictatoriale (al dan niet religieus geïnspireerde) regimes en ga zo maar door.
Moest je dan ook een hedendaags assement maken van deze erfenis zou je eigenlijk kunnen zeggen dat de hebzucht van sommigen de ondergang van allen zal teweeg brengen. Het gezegde "money is the root of all evil" zou dus beter "greed is the root of all evil" zijn.
Zeker omdat de ingeburgde quote eigenlijk een foute vertaling is van de oorspronkelijke Bijbelse quote "Radix malorum est cupiditas" dat zoveel als "the root of evil is greed" wil zeggen. Een les die reeds in de middeleeuwen werd meegegeven via verhalen als "The Pardoner's Tale" uit de "The Cantenburry Tales". Maar ook in "Animal Farm (: A Fairy Story)" van George Orwell kan teruggevonden worden.