07 augustus 2009


De Eiffeltoren is dankzij zijn leeftijd van het gebouw al lang een onderdeel van het publieke domein.  Waardoor het fotograferen van het beroemdste Franse monument voor en door iedereen toegelaten is.  Maar dat veranderde in 2003 wanneer de stad van Parijs die rechten terugvorderde.

Omdat het onderhoudsbedrijf van de toren dat jaar uitrustte met speciale belichting waarop wel een copyright claim kan gemaakt worden.  Hetgeen dan ook kort na de installatie gebeurd is.

Waardoor je niet langer nachtelijk foto's waar de belichting van de Eiffeltoren op te zien is mag publiceren.  Iets dat volgens de letter van de beschermingsregeling enkel mag na er epliciet toestemming voor te hebben gevraagd.

Al nuanceert de documentatie directeur, St├ęphane Dieu, dit enigszins :  "It is really just a way to manage commercial use of the image, so that it isn't used in ways we don't approve,".  Toeristen en andere niet professionele fotografen worden met andere woorden oogluikend toegelaten om het copyright te schenden. 

Een probleem dat via de creative commons zou kunnen opgelost worden.  Aangezien je daar wel kan specifieren wat je vrij te gebruiken laat.   Bovendien zou het ook niet raken om via het huidige opzet extra ikomsten te verwerven om de stad verder te helpen verfraaien.  (tip Bram Janssens)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris