02 juni 2009

Binnenkort is het weer zover, de uiterste datum tot wanneer je je belastingsaangifte kan indienen.  Vele, mezelf incluis, doen dit nog steeds op papier.  Een opdracht die door de vele veranderingen aan dat formulier niet meer voor iedereen even gemakkelijk zijn.

Een bewuste tactiek van de overheid om het indienen in één bepaalde vorm voor te trekken.  Het gebruik van de digitale versie wordt dan ook erg gestimuleerd door deze vorm gebruiksvriendelijker te gaan maken.

Maar niet iedereen beschikt over een internet verbinding, een computer en een e-ID kaartlezer.  Zeker dat laatste onderdeel is iets dat nog vele mensen niet in huis hebben en ook niet speciaal voor hun belastingen wensen aan te kopen.

Beslist wel iets waar de bibliotheek bij zou kunnen helpen, door dit aan haar  publiekscomputers te gaan hangen.  Zodat je het nodige materiaal en iemand in de buurt kan hebben die je kan helpen bij het computergebruik.  Want niet iedereen kan hier steeds even vlot mee overweg.

Net als wat je zoal kan aangeven op je belastingformulier.  Het kan daarom dan ook interessant zijn om te vragen of er geen belastingambtenaar kan gedetacheerd worden om te helpen bij het invullen.  Wetende dat papieren aangiftes voor hen veel meer werk betekenen zou er zo samen promotie gevoerd kunnen worden.

{ 2 Reacties... read them below or Comment }

  1. Ik doe al vanaf het prille begin digitaal aangifte. Je kan ook zonder e-ID kaartlezer werken mits je over de tokens beschikt (die moet je dan wel weer lang voordien aangevraagd hebben)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @ Henk : Het blijft wel merkwaardig hoe de evolutie van onze werking op die van jullie geïnspireerd lijkt. Maar vooral dat het er allemaal wel zo vlot loopt. Bij ons duurt dat héél wat langer eer je daar iets van terug hoort. (digID)

    @ Laurent : 'k Had mij laten wijsmaken dat de digitale aangifte, zeker in het begin, nog vierkant draaide ... dus ben ik er ook maar braafjes afgebleven. Wel raar eigenlijk dat je zo lang op voorhand een token moet aanvragen. Die dingen genereren ze toch? In een "'k doe het op de laatste seconde" cultuur is dat misschien wel niet de beste aanpak.

    BeantwoordenVerwijderen

- Copyright © infocaris