06 mei 2009

Dankzij een staatsonderzoek naar de juiste lengte van de grote Chinese muur, waar heel wat archeologen voor geplijt hadden, is gebleken dat de muur zo'n 290 km langer is dan oorspronkelijk gedacht.  Het resultaat van twee jaar in kaart brengen van de restanten.

(kaart via Wikipedia)

Voordien ging men voornamelijk af op de gegevens die in historische documenten teruggevonden konden worden.  Maar dankzij GPS technologie wisten de onderzoekers heel wat meer in kaart te brengen.  Zoals door jaren zandstormen verborgen geraakte stukken.

(kaart via BBC)

Ze legden ook alle alle muren (6259 km), loopgraven (359 km) en natuurlijke muren (2232 km) gevormd door rivieren en hellingen vast.  Waardoor je alles tesamen al vlot aan zo'n 8850 km komt.

Interessant om weten is ook dat het niet om één grote muur gaat, maar een combinatie van vele kleintjes.  Die sinds 1987 beschermd is door de UNESCO. (via Commission direct)


Wat mij ook wel opviel is hoe snel die informatie in Wikipedia was opgenomen terwijl ik er nog niets over kon vinden in de Britannica.  Misschien loont het voor hen wel is de moeite om na te gaan denken over een nieuw model waarbij ze mekaar kunnen helpen.  Bijvoorbeeld door extra aanvullende media te gaan aanbieden.  Maar hoe dan ook Wikipedia weet zichzelf andermaal te bewijzen.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris