13 april 2009

Europa telt vele verschillende talen, culturen en gewoontes. Het is dan ook niet verbazend dat je bij een verplaatsing door zo'n land plotseling verrast wordt door een lokaal gebruik.

Zo kan je in Polen op Paasmaandag beter met een paraplu of water bestendige vest op stap gaan. Je zou onderweg namelijk wel wat water kunnen tegenkomen.

Het is er blijkbaar gebruikelijk om net die dag mensen die zich op straat wagen van water te voorzien door hen op alle mogelijke manieren nat te maken. Iets dat best aangenaam kan zijn bij warm weer, maar beslist geen pretje is als de temperatuur de andere kant opduikt.

Een traditie die al snel uitgroeide van het besprenkelen van jonge vrouwen met geparfumeerd water naar heuse water gevechten. Het mag dan ook niet verbazen dat er die dag heel wat mensen hun huis niet uitdurven.

Ook in de Poolse buurlanden Tsjechië en Slovakije bestaat deze traditie. Je bent dus gewaarschuwd als je hoort spreken van Dyngus Day, Wet Monday, Śmigus-dyngus of Lany Poniedziałek (Polen), Velikonoční pondělí of Pomlázka (Tschechië), Šibačka/Polievačka of Oblievačka (Slovakije).

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris