09 april 2009

De wereld wordt steeds digitaler en dat kan je ook steeds vaker gaan merken aan allerlei digitale versies van traditionele gebruiksmiddelen.


Zo kan je via deze "EZ-TP Electronic Teaching Trumpet" van Yamaha trompet leren spelen. Op een manier die niemand stoort dankzij de ingebouwde volume controller.

Maar dat zijn niet de enige aardigheden aan het toestel. Het laat je namelijk ook toe om de geluiden te veranderen en je te trainen aan de hand van voorgeprogrameerde of geuploade liedjes.

De digitale variant van de traditionele trompet weet dus aardig in het vat voordelen en mogelijkheden te tappen. Al houd het ook wel wat nadelen in, want je zal al veel afhankelijker van de hard- en software zijn dan bij de niet-digitale variant, die bovendien ook niet hoeft opgeladen te worden.


Een gelijkaardige toepassing bestaat ook voor het (leren) verven. En het mogelijk maakt om heel wat benodigde middelen overbodig te maken. Zo hoef je onder andere geen verf te kopen of een aangepaste ruimte te voorzien.Ook spelletjes worden herbeken en herwerkt.  Een mooi voorbeeld daarvan is de "Rubik's Touch Cube " die Techno Source ontwikkelde.  Waarbij je aan de hand van aanrakingstechnologie de vakjes op de kubus van plaats kan doen veranderen.

Maar dat is op zich niets speciaals ten opzichte van de niet-digitale variant.  Wat het wel zo speciaal maakt is dat het je zetten onthoud zodat je steeds terug kan keren, het kan je hints geven en hij kan zichzelf oplossen.  Net als bij de eerder vermelde toestellen bied ook dit je ook de kans om het spel op die manier te leren.

Alhoewel het wellicht niet als een afdoende argument zal aangenomen worden om het als educatief materiaal aan te kopen, denk ik wel dat het interessant zou kunnen zijn om ook zulke middelen tot de collectie te gaan voegen.  Net zoals de eerder aangehaalde planten adviseur.

Omdat het verstrekken van informatie en het aanleren van vaardigheden even goed (als niet beter) langs zulke toestellen kan verlopen.  Het is bovendien ook een kans om als instelling, waarbij informatie en kennis sterk aanwezig zijn, aan media introducties te doen en zo mee te blijven evolueren.

{ 2 Reacties... read them below or Comment }

  1. Grappige toepassingen zeg. Een beetje vervreemd maar wel erg fraai!

    Edwin

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nieuwe middelen, nieuwe mogelijkheden :-)
    Maar het is altijd wel even raar opkijken als je zoiets tegenkomt.

    BeantwoordenVerwijderen

- Copyright © infocaris