20 maart 2009


Hoewel het meer de periode voor (paas)hazen is heb ik vandaag weer iets bijgeleerd over enkele andere dieren : kamelen , dromedarissen en lama's .

Zij blijken namelijk lid te zijn van dezelfde familie, de kameel familie.  Je mag dus gerust een kameel tegen een dromedaris zeggen, maar niet omgekeerd.

En die bult op de rug van een kameel of dromedaris? Wel vroeger dacht ik altijd dat ze net daar hun water bewaarden, maar dat blijkt toch wel heel anders te zijn.

Hun bult of bulten worden namelijk gebrijkt om er vet in op te slagen.  Waarop ze bij hun lange tochten teren.  Met als gevolg dat je dezelfde kameel achteraf met een heel wat kleinere bult of bulten kan tegenkomen.

Die bult of bulten zijn overigens een gevolg van de klimatologische omstandigheden waarin zowel de kameel als de dromedaris leven.  Door de concencentratie van vetten op één plaats is de kameel namelijk  heel wat beter bestand tegen de hitte.

Hetgeen de lama's die afkomstig zijn uit het berg gebied van Zuid-Amerika net niet nodig hebben.  Met een dikkere vacht en vet verspreiding als gevolg.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris