09 januari 2009

Ondertussen is bekend welk het vierde boek van de "Nederland Leest " actie zal worden.  Namelijk "Oeroeg ", de debuut roman van Hella S. Haasse uit 1948.  Een verhaal dat handelt over de bekoelde vriendschap tussen een Indonesische en een Nederlandse jongen op de achtergrond van de tweede wereldoorlog.

Met Nederland leest wil men de klanten van de bibliotheek ertoe aanzetten om met elkaar in discussie te gaan over één bepaald boek.  Een idee dat de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), de Nederlandse variant van boek.be, sinds 2006 jaarlijks opzet.

Met "Dubbelspel" van Frank Martinus Arion als opener.  Waarna "De gelukkige klas" van Theo Thijssen in 2007 aan de beurt was.  Om te eindigen met "Twee vrouwen" van Harry Mulisch .  Waarbij de gedrukte oplages jaarlijks blijven stijgen tot nu reeds één miljoen boeken voor de laatste uitgave.

Het CPNB kreeg het idee van het Amerikaanse initiatief : "One Book, One City ".  Dat dan weer ontsproten is aan een lokaal initiatief uit Seattle, namelijk "If All Seattle Read the Same Book ".  Dat er reeds in 1998 van start ging en later hernomen is door andere bibliotheken.

Die dit telkens een eigen invulling meegaven, maar waarbij vaak de nadruk op het bouwen van gemeenschappen en het promoten van literatuur ligt.  En het de bedoeling is dat er activiteiten rond dezelfde gelezen inhoud worden ontwikkeld.  Zoals boekbesprekingen, lezingen over het boek of verwante onderwerpen, een bezoek van de auteur, verwante kunst en dergelijke.

Meer informatie over hoe je juist zoiets kan opzetten kan je terugvinden in deze handleiding van de American Library Association.  Samen met de informatie over hoe je juist een boek moet kiezen.  Je kan ook kijken welke boeken er reeds de revue zijn gepasseerd via het LOC's Center for the Books.

Het opzet is een interessante manier om mensen samen te brengen rond boeken.  Al lijkt dit initiatief in Vlaanderen ook al te bestaan, maar dan vanuit een meer commerciële kant.  Zo bracht Humo op 23 september 2008 het laatste boek van Dimitri Verhulst, "Godverdomse dagen op een godverdomse bol",  in een bundel met het weekblad uit.

Misschien zal hier in de toekomst voor worden samengewerkt tussen de bibliotheken en de commerciële actoren, zodat er samen aan een gelijkaardige actie kan worden gewerkt.

{ 1 Reacties... read them below or add one }

  1. Afwisseling kan inderdaad nooit kwaad. Zolang het niet in vaste ratio's wordt uitgevoerd, maar door pure willekeur uit een lijst namen. Kwestie van dat onvoorspelbare element te blijven behouden.

    Bedankt voor de link trouwens, ik had er nog niets van gehoord of gelezen :-)

    BeantwoordenVerwijderen

- Copyright © infocaris