13 januari 2009

Een studie van de Amerikaanse Harvard universiteit wist te becijferen hoeveel CO2 een zoek opdracht via Google produceerde.  Hierbij wordt er zowel naar de datacenters van Google, als de netwerken en de computers van de gebruikers thuis gekeken.

De hoeveelheid koolstofdioxide die daarbij vrijkomt valt te vergelijken met de helft van de energie die nodig is om een  kokende thee ketel klaar te maken, volgens de auteurs van het rapport.  Een omvang, 7 gram co2, dat volgens Google vele malen te hoog ingeschat wordt en slechts 0,2 gram zou zijn.

Ze hebben er dan ook een gewoonte van gemaakt om steeds te blijven zoeken naar de meest energie zuinige manieren voor het opleveren van de zoekqueries.  Google verklaart ook bij te dragen aan de zoektocht naar propere energie technologiën.  Maar ook mee te zoeken naar manieren om de energie behoeftes van computers tegen 2010 te halveren.

Bovendien is het zuiniger maken ook rechtstreeks gebonden aan een efficientere en snellere werking van haar diensten.  Een manier van werken die Google reeds van bij haar lancering hanteerde door haar hoofdpagina zo minimaal mogelijk te houden.  Waardoor je een snelle laadtijd krijgt, over minder bandbreedte en ook minder energie vergt dan bij de meeste andere zoekmachines.

Met een, in oktober van 2008, aandeel van 63,5%, is Google de frequentst gebruikte internet zoekmachine en daarom ook een logische keuze om aangehaald te worden bij een onderzoek, waardoor je een herkenbaar vergelijkingspunt krijgt.

Maar om aan minder hoge energie waarden te geraken zal er ook meer langs de gebruikerskant moeten gebeuren, zowel qua hardware als qua software.  Een evolutie die reeds is ingezet voor de hardwarematige kant van het verhaal.  Al is dat nog niet echt het geval met de meeste besturingsystemen.  Hopelijk houden ze ook daarmee rekening in Redmond om de opvolger van Vista, Windows 7, te verbeteren.

Al bij al valt het dus best wel mee, maar dat mag niet in de weg staan van een blijvend streven naar verbeteringen.  Een streven waarbij het internet al heel wat zuinigere manieren heeft weten te brengen.  Waardoor het andermaal aantoont hoe belangrijk het wel niet geworden is in onze manier leven en werken.

{ 5 Reacties... read them below or Comment }

  1. Wat een toeval. Nog geen twee minuten later zie ik dit voorbij komen in de feeds...

    Je kunt ook niets meer vertrouwen tegenwoordig :-/

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @ Henk : Waar wordt er tegenwoordig al geen trend meer van gemaakt eh?! Er bestaan zelfs waterbars waar je water kunt gaan proeven, net als je dat met wijn kan gaan doen, dusjah ... dat kan er ook wel nog bij ;-)

    @ Edwin : Google heeft inderdaad al een gewoonte om vooruit te kijken en erop te reageren. Dat verhaal rond die datacenters is er een mooi voorbeeld van.

    Hoewel het verhaal dan gedeeltelijk lijkt verzonnen te zijn, want de data van Google is dat niet, toont het wel nog steeds aan hoe vele kleine beetjes kunnen helpen in de strijd tegen het overmatig vrijgeven van CO2.

    Wat wel enigszins de bron van het verhaal, The London Times, goedpraat. Al hadden ze dat wel beter gedaan voor ze het verhaal publiceerden. Het is alvast geen al te goede publiciteit voor de krant. Bedankt voor het aangeven :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ondertussen reageert de in het bron artikel aangehaalde wetenschapper ook furieus op het artikel. Blijkbaar zou hij zelf nooit een vergelijking met de Google zoek opdrachten gemaakt hebben.

    BeantwoordenVerwijderen

- Copyright © infocaris