09 oktober 2008

Gisteren moest ik even langs het lokale gemeentehuis gaan om er een attest te gaan afhalen die ik vervolgens weer aan een andere gemeentelijke overheid moest bezorgen.  Het attest zelf wordt gemaakt op basis van gegevens die federaal bewaard worden.  Maar blijkbaar kan de overheid nog niet echt goed met zichzelf communiceren.  Iets dat we misschien op termijn nog zullen zien veranderen.


Maar bij het binnengaan van de afdeling, werd ik samen met de dame voor mij prompt teruggestuurd.  Om in het vorige compartiment te gaan wachten, blijkbaar met de bedoeling om de persoon waarmee ze bezig waren enige privacy te geven.

Ook al kon je alles perfect volgen door een erg slecht geluidsisollerende deur.  Wat mij hierbij vooral opviel was het feit dat het wel degelijk stond aangeduid op en rond de deur die ik ervoor was binnengelopen.

Maar door het overdreven gebruik van de vele aanduidingen en andere affiches ben ik bij het aanschouwen ervan automatisch overgeschakeld naar een soort blind selectivisme.  Waardoor de persoon voor mij en ikzelf de aanwijzingen niet zagen.

Dit is echter geen alleenstaand geval.  Zo heb ik gemerkt dat als je een bibliotheek lang genoeg zijn gang laat gaan, die binnen de kortste keren vol hangt met allerhande affiches en aanwijzingen.  Tot op de verplicht zichtbaar te laten plaatsen voor bijvoorbeeld de brandslang toe.

Hierdoor schiet je niet alleen je doel voorbij,  maar breng je ook de publieke veiligheid in het gedrang.  Op het internet is spammen een  algemeen bekend begrip geworden, het is zelfs strafbaar.  Maar dat lijkt soms nog niet te zijn doorgedrongen in ons dagelijks, niet digitale, leven.

Misschien zou men bij de opleidingen voor het bibliotheekwezen dan ook wat meer over zulke begrippen en basisprincipes meegeven, als dat al niet via een 23dingen opleiding kunnen worden geïntegreerd in het lessenpakket.

Zodat je de lokale gemeente, tot op zekere hoogte, zou kunnen meehelpen te adviseren voor communicatie rond informatie.  Het laten samenlopen van een ruimte voor de lokale informatie ambtenaar en die van de bib zou het informerende karakter beter in de verf zetten.  Bovendien kan de manier van communiceren zo heel wat vlotter gestroomlijnd worden.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris