11 september 2008

Laptops zijn bijzonder handige varianten van de computer, maar ze hebben nog steeds een te beperkte autonomie.  Waardoor je na enkele uurtjes reeds een aansluiting tot het stroomnet moet gaan zoeken om je batterij mee op te laden en verder te kunnen werken.

Dankzij de samenwerking tussen HP en Intel, zijn ze er bij HP in geslaagd om een laptop te ontwikkelen die het 24 uur zou kunnen volhouden.  Wat ruimschoots voldoende is om de hele dag autonoom en waar dan ook aan de slag te kunnen gaan.

Het bedrijf schrijft dit toe aan een combinatie van energie efficiëntie onderdelen die het de batterij mogelijk maken om het 24 uur vol te houden.  Zo werd onder andere de manier waaruit het scherm was opgebouwd herzien.

Ook de harde schijven moesten er aan geloven en maken nu gebruik van de Intel Solid State drive (SSD).  Waardoor ze niet alleen efficiënter geworden zijn, maar ook zesmaal sneller werkt dan een traditionele harde schijf.

Het eerste model dat deze componenten zal omvatten is een nieuwe HP EliteBook 6930p die pas vanaf oktober beschikbaar zal zijn met deze aanpassingen.


Door deze mijlpaal kan men zich er alvast op voorzien dat de infrastructuur binnen de bibliotheek er beter op voorzien is.  Door het initiatief van de Vlaamse overheid, waardoor er in elke bibliotheek internet was, te gaan overdoen.  Maar dan door het internet draadloos beschikbaar te gaan stellen en de vaste computers te vervangen door laptops.

Waardoor er weer heel wat ruimte opnieuw ter beschikking komt.  Je zou dan een laptop kunnen komen ontlenen achter de balie, waarmee je je overal in de bibliotheek kan gaan installeren om er je ding mee te doen.

Je zou zelfs kunnen dromen van het gebruik van WiMAX, ipv. de gewone Wi-Fi, daar die heel wat krachtiger is.  Zo zouden de bibliotheken er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat iedere inwoner zich de toegang tot het internet zou kunnen verschaffen.

Het zou uiteraard niet de bedoeling zijn om hierdoor rechtstreeks te gaan concurreren met de andere internet aanbieders (ISP's).  Maar om dit te kunnen aanbieden, al dan niet tegen een kleine vergoeding, aan zij die zich het anders niet zouden kunnen veroorloven of die niet zou kunnen worden aangesloten door traditionele providers.

Laptops met een dergelijke autonomie bieden dus wel enige mogelijkheden, nietwaar?


Gevonden via de BBC

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris