30 september 2008

E-boeken en luisterboeken downloaden doe je meestal niet gratis, maar dat is in de bibliotheek net iets anders.  Je kan er namelijk dit soort werken gratis e-lenen.  Dit gebeurt via het abonnement van de leners die dit kunnen gebruiken om op deze van het bibliotheek portaal af te halen.

Momenteel gaat het om een 250 tal e-boeken en evenveel luisterboeken.  Hierdoor krijgen ook digitale boekvormen dezelfde erkenning als hun fysieke collega's.

Voor de uitwerking hiervan maakte de bibliotheek gebruik van het reeds felgeplaagde DRM systeem.  Hierdoor kan men ervoor zorgen dat de bestanden niet te kopiĆ«ren zijn en dat ze na een paar weken onbruikbaar worden.

Voorlopig kan je dit enkel nog in de bibliotheek van Almere, maar ook de bibliotheken van Den Haag, Zaandam, Enschede en Haarlem gaan deze formule binnenkort uitproberen.   Na de testfase zullen ook andere bibliotheken met het speciaal ontwikkelde portaal gaan werken.

Hopelijk zullen de compatibliteitsproblemen met de iPods van Apple tegen dan van de baan zijn geholpen.  Want voorlopig worden deze nog niet ondersteund door de dienst.

Ik ben alvast benieuwd wanneer we gelijkaardige initiatieven in Vlaanderen zullen mogen verwachten?!

via

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris