18 juli 2008

Google, eigenaar van YouTube, heeft video's met speeches en campagnenieuws doorzoekbaar gemaakt. Wie 'guns' intikt en 'Obama' aanvinkt krijgt een aantal video's met uitspraken over wapens.

Google gebruikt spraakherkenningstechnologie om het geluid van de video's om te zetten in tekst die de zoekmachine kan gebruiken. De dienst heet 'Elections Video Search' en is beschikbaar als een programma binnen iGoogle, de persoonlijke startpagina van Google.

Spraakherkenning bij video's is een nieuwe stap in de richting van Google's ultieme doel: het digitaliseren en doorzoekbaar maken van zoveel mogelijk informatie. ,,Video was tot voor kort een redelijk dom medium'', zegt Jürgen Galler, Europees directeur 'zoeken' bij Google. ''Je moest de video bekijken om te weten waarover het ging.

Spraakherkenning maakt video's veel beter te indexeren.'' Spraakherkenning biedt overigens ook commerciële mogelijkheden: als Google weet waarover een video gaat kan het - op termijn - relevante tekstadvertenties plaatsen naast de video. Zo kan het bedrijf zijn investering in YouTube proberen terug te verdienen.

Meer bij de bron : NRC

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris