10 april 2008

Veel musea, bibliotheken en andere culturele instellingen zijn bezig hun collecties te digitaliseren en via internet toegankelijk te maken. Exposeren doe je op het web.

Het lorgnet van schildpad en de linnen plooikraag zijn tot in het kleinste detail te bekijken. Bezoekers van de webtentoonstelling Accessorize! van het Rijksmuseum kunnen op de voorwerpen inzoomen (de initialen in kruissteek in de kraag worden duidelijk zichtbaar) en zich verdiepen in de periode waaruit ze stammen.

De online-expositie bestaat uit 250 voorwerpen uit de modecollectie van het Rijksmuseum. „De tentoonstelling is gemaakt om de aandacht te vestigen op een meerjarig project om alle 6.000 accessoires digitaal te registreren en hopelijk ook te digitaliseren. Dit project maakt deel uit van een groter geheel ter ontsluiting van de verzameling van het Rijksmuseum”, vertelt conservator Bianca du Mortier. „De belangstelling uit het buitenland voor Accessorize! is zo groot dat de tentoonstelling nu in het Engels vertaald wordt.”

Du Mortier noemt de mogelijkheid om de modeaccessoires via het web te laten zien „een uitkomst”. Het gaat om kostbare voorwerpen die niet te veel aangeraakt mogen worden en door de verbouwing van het museum zijn er weinig expositiemogelijkheden, legt ze uit.

De bezoeker kan zelf indelingen maken, naar kleur, functie, thema of periode. Zo zijn alle roze objecten op te roepen, of alle waaiers.

Het Rijksmuseum is niet de enige culturele instelling die bezig is met de digitalisering van de collectie. Blader door Blaeu is de naam van een nieuw project van het Regionaal Archief Leiden. De zesdelige zeventiende-eeuwse atlas Toonneel des Aerdrycks van de bekende cartograaf Joan Blaeu werd nog zelden ingekeken omdat het werk te kwetsbaar en te kostbaar is om door veel mensenhanden te gaan. Nu is het zeldzame werk in gedigitaliseerde vorm voor iedereen beschikbaar. Bezoekers van de Blaeu-site kunnen gedetailleerd inzoomen op de kaarten.

Meer over The Britisch Library, Google Books, The LOC en de OBA bij de bron : NRC van 9 april 2008

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris