17 april 2008

Internetproviders willen meer centen zien voor de vele filmpjes en muziekbestanden die ze naar hun klanten transporteren. Dat kan leiden tot een systeem waarbij er voor elke site apart betaald moet worden. Krijgen we straks abonnementen 'à la carte'?

internet_toegangen.jpgWie vandaag een internetaansluiting in huis haalt, krijgt meteen toegang tot elke website. Je provider zet met andere woorden een brede pijp open en het is aan jou als klant om te beslissen wat je daarmee doet. Telenet of Belgacom bepalen enkel hoe snel je kan surfen en hoeveel gegevens je per maand mag overhalen.

Dat is een prima regeling voor de surfer, maar stilaan een doorn in het oog van de providers. Doordat websites deze dagen volgestopt worden met filmpjes, slideshows en ander leuks, neemt het aantal bytes dat tussen site en surfer vervoerd moet worden snel toe. Helemaal een twistpunt zijn initiatieven als iPlayer, een dienst van de Britse staatsomroep BBC die surfers toelaat televisieprogramma's via het net te bekijken.
Extra betalen voor YouTube, Google...

Providers vinden nu dat wie meer verbruikt ook meer moet betalen. Ze willen daarom grote aanbieders verplichten een apart contract af te sluiten. Weigeren ze dat, wordt hun site op een tragere verbinding geschakeld.

Uiteindelijk zullen die kosten wellicht op de surfer afgewimpeld worden, die dan moet kiezen welke sites hij wel of niet wenst te bekijken. Gedaan dus met voor één prijs alle sites te raadplegen: als providers hun zin krijgen, wordt er straks met pakketten gewerkt. Met andere woorden: wie nog naar YouTube of deredactie.be wil surfen, zal een duurder abonnement moeten afsluiten. Niet alleen videosites liggen in het vizier, ook klassiekers als Google en een hele reeks krantensites zouden moeten bijbetalen en dus in een duurder pakket gestopt worden.

Meer bij de bron : M24 van 16 april 2008

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris