09 januari 2014


Simone de Beauvoir of Simone-Lucie-Ernestine-Marie Bertrand de Beauvoir (9 januari 1908 – 14 april 1986) is een Franse filosofe, schrijfster en feministe. Die tijdens haar docentenopleiding haar toekomstige levensgezel, Jean-Paul Sartre, ontmoete.

Voor de start van de tweede wereldoorlog had ze enkel aanzetten tot boeken geschreven, maar verder was het niet gekomen. Dat veranderd wanneer haar gezel naar het front gestuurd wordt. Zelf omschrijft ze dit moment later als : "Literatuur wordt geboren als er in het leven iets misloopt.".

Het resultaat is haar eerste werk (L'invitée) dat, hoewel in 1938 afgewerkt, pas in 1943 zal uitkomen. De oorlog wakkert ook haar politieke interesse op. Zo zal ze een belangrijke rol in de vrouwenbeweging gaat spelen.

Waardoor ze samen met haar oeuvre in romans, essays, mémoires, toneelstuk en brieven ( 1945 "Le Sang des autres" , 1947 "Tous les hommes sont mortels", 1949 "Le Deuxième Sexe" , 1954 "Les Mandarins") naambekendheid krijgt. Dat later tot de existentialistische stroming zal worden toegewezen, net als dat het geval was voor de werken van tijdgenoten Sartre en Camus. (met)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris