08 juli 2013


In 1930 vechten rivaliserende mafia bendes in de achterbuurten van New York. Zoals Teddy Toad en zijn bende kikkers. Die in een gevecht met de machtige White Coal verwikkeld zijn om de liefelijke Lady Horny uit hun handen te houden. Tussen liefde, muziek en wraak wordt je verdiept in de  wereld van omerta.Een erecode waarbij het stilzwijgen, in het bijzonder ten opzichte van de overheden, van groot belang is. Net als het niet tussen komen in de (il)legale zaken van anderen. Als dit wel gebeurt kan je dit met de dood betalen. Je bent dan gebrandmerkt als cascittuni (informant) of pentito (spijtoptant). Maar omdat die persoon dan vaak beschermd wordt is kunnen er ook represailles op de familie leden volgen. Tenzij ze de persoon in kwestie verstoten.

De origine van dit gebruik dateert echter van voor de opkomst van de georganiseerde misdaad op Sicilië. Dat door de eeuwen heen door andere delen van het latere Italië en buitenlandse kolonisaties onderdrukt werd. Het kan namelijk getraceerd worden tot de 16e eeuw, als een manier om zich tegen de Spaanse bezetting te verzetten.

Waarvan het het woord "hombredad" (mannelijkheid) heeft ontleend. Dat is aangepast is naar het Siciliaanse woord voor man (omu) en door de lokale dialecten vervormd zou zijn geraakt tot omertà. Omdat het niet als mannelijk aanzien wordt om hulp te zoeken bij wettelijk samengestelde instanties
om persoonlijke grieven te vereffenen. Dat door het Siciliaanse spreekwoord "Hij die doof, blind en zwijgzaam is zal honderd jaar in vrede leven." wellicht nog het best wordt toegelicht.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris