01 april 2013

Op paasmaandag reflecteer je al eens op de dag ervoor. Zo zou je je kunnen afvragen hoe de traditie van de chocoladen paaseieren eigenlijk tot stand is gekomen. Een vraag die iemand voor mij zich ook gesteld heeft, door deze vraag aan de mensen van "ik heb een vraag" voor te leggen. (met afbeelding)

Het is luxueuze voeding, die gebruikt wordt om het einde van een vastenperiode te vieren. Veertig dagen lang moesten mensen zich onthouden van vlees, snoep en andere dure voedingswaren, en daarom lieten ze zich vooraf en achteraf eens flink gaan, met respectievelijk een carnavalsfeest en een paasfeest, waarop goed en exclusief gegeten kon worden. Vergelijk het met het Suikerfeest, dat het einde van de islamitische vasten aangeeft.

Chocolade - oorspronkelijk een eerder bittere drank gemaakt uit geroosterde cacaobonen- werd aan het begin van de 19de eeuw verkrijgbaar in zoetere varianten en vastere pastavormen, maar bleef erg duur en exclusief. Pas aan het begin van de 20ste eeuw werd de pasta beter werkbaar om bijvoorbeeld ook holle figuren te maken, en vanaf dan werd het de gewoonte om imposante paasfiguren uit chocolade te maken.

Waarom eieren en paashazen? Dat heeft dan weer alles met de lente te maken - het zijn voorchristelijke symbolen van nieuw leven.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris