29 oktober 2012


Vandaag zal er om 20u50 opnieuw een volle maan te zien zijn. Aangezien het vandaag ook een maandag is is het een uitgelezen moment om nog even stil te staan bij de maan. Niet zozeer bij de nieuwe theorie├źn over haar ontstaansgeschiedenis (botsing met de Aarde of tussen twee manen).

Maar van het kunstwerk "Fallen Astronaut" van de Belg Paul Van Hoeydonck. Dat er door de bemanning van de Apollo 15, zonder medeweten van NASA, op de maan werd achtergelaten. Waardoor er reeds sinds 1 augustus 1971 een kleine memorial op de maan is.

Dat op vraag van de astronaut David Scott door Paul Van Hoeydonck gemaakt werd nadat ze mekaar tijdens een etentje waren tegengekomen. Met de bedoeling dat dit kon gebruikt worden ter herdenking van zij die hun leven hadden gelaten in de vooruitgang van de ruimte verkenning.

Daarom moest het aan een aantal zeer specifieke vereisten voldoen, met name :
  • het moest bijzonder licht en toch stevig zijn
  • het moest aan de extreme temperaturen van de Maan kunnen weerstaan
  • het beeldje mocht niet identificeerbaar zijn als een man of vrouw of een ethnische groep
  • om commercialisatie te voorkomen zou Van Hoeydonck's naam niet publiek gemaakt worden
Waardoor het uiteindelijk uitmonde in een aluminium figurine van zo'n 8,5 cm groot. Dat samen met een kaart of plaat waarop de namen van de overleden astronauten en kosmonauten staan die voor hun missie waren gestorven werd geplaatst. Op twee Russen, omdat door de geheimhouding rond het Sovjetse ruimteprogramma hun dood pas heel wat later bekend werd, en twee Amerikanen, die de ruimte nog niet waren in geweest, na. (met wikipedia)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris