Archive for juli 2011

alternatieve reclame invulling


'Public Ad Campaign' is een organisatie die zich tegen reclame op straat kant heeft een toepassing gemaakt die de reclame op aanplakborden vervangt. Een ludieke manier om te protesteren tegen de manier waarop reclameborden de publieke ruimtes inpalmen. In de hoop om hier ooit volledig van verlost te geraken. Zoals het Braziliaanse São Paulo in 2007 voordeed door een (clean city) wet uit te vaardigen die dit expliciet verbood. (via laughing squid met wikipedia)

eenhoorns winnen kortfilm wedstrijd


Ter promotie van een nieuw Philips TV-toestel riepen ze de 'Philips Parallel Lines -Tell It Your Way' internationale competitie in het leven. Waarbij deelnemers zelfgemaakte kortfilms via een YouTube kanaal konden inzenden.

De grote prijs was weggelegd voor "porcelain unicorn". Een verhaal over een jongen die tijdens de tweede wereld oorlog een Joods meisje tegenkomt en van haar een porseleinen eenhoorn krijgt. De keuze van de kiezer was weggelegd voor "baby time" van Cédric Petitcollin. Waarin een eenhoorn verklede man plots het podium moet betreden. Tot hij plots een berichtje ontvangt op zijn gsm.

30 jaar ms-dos

Zo'n 30 jaar geleden werd MS-DOS voor het eerst gelanceerd. Het allereerste besturingsysteem dat Microsoft de wereld instuurde nadat het daarvoor de rechten van QDOS, later 86-DOS, had opgekocht. Het 'Disk Operating System' dat Tim Paterson ontwikkelde om de verkoop van computers te stimuleren.

Dat ze hernoemden naar MS-DOS en gaandeweg aanvullenden met een achttal versies tot de ontwikkeling in 2000 werd stopgezet. Dat de aanzet gaf om Microsoft te laten groeien van een bedrijf dat met programmeer talen bezig was naar een software ontwikkeling firma. (met wikipedia)

27 club


Gisteren is de Britse 'singer-songwriter' Amy Jade Winehouse (14 september 1983 – 23 juli 2011) overleden in Londen. Waardoor ze wellicht binnenkort tot de '27 Club' ook wel bekend als 'the Forever 27 Club' zal toetreden.

Een groep van invloedrijke rock en blues muzikanten die op hun 27ste gestorven zijn. Zoals Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison en Kurt Cobain. Ook al brak ze pas na haar eerste cd 'Frank' door met 'Back to Black'. Heeft ze heel wat invloed op anderen gehad. (met wikipedia)

een hoofd voor handen'A Tale' is een donker geanimeerd sprookje van Danny Lazarov. Waarin een ridder lijf en leden riskeert om een draak te verslagen. Zodat hij als beloning voor het hoofd van het dier de hand van de prinses krijgt. (via vimeo)

189 jaar Gregor Mendel


Gregor Johann Mendel (20 juli 1822 – 6 januari 1884) was een Oostenrijkse wetenschapper die postuum tot de oprichter van de genetica werd uitgeroepen. Vanwege zijn studie naar de erfelijkheid van bepaalde trekken bij erwten planten. Waarvan hij aantoonde dat deze erfelijkheid bepaalde wetten volgen en die daardoor ook zijn naam meekregen. Pas in de 20ste eeuw werd dit werk naar waarde geschat, wanneer deze wetten werden herontdekt. Met name : (via google met wikipedia)
 • De uniformiteitswet: als je twee raszuivere individuen (die maar in één kenmerk verschillen) met elkaar kruist, dan zijn de F1-nakomelingen onderling identiek.
 • De splitsingswet: bij onderlinge kruising van individuen uit de eerste uniforme generatie krijg je nakomelingen met verschillende fenotypen. Daarbij komen de kenmerken in een vaste getalverhouding tot uiting: 3:1 bij dominant-recessieve overerving en 1:2:1 bij partiële (of co-) dominantie.
 • De onafhankelijkheidswet: de verschillende kenmerken worden onafhankelijk van elkaar overgeërfd (indien ze op verschillende chromosomen liggen).

boksen

Bizarro comics maakte een strip dat verwijst naar het ontstaan van boksen. Hetgeen mij curieus maakte naar het verhaal hierachter. Zo kan je het eerste gevecht in een Sumerisch reliëf uit het derde millenium VC terugvinden.

Om een millenium later in het oude Egypte weergegeven te worden als twee vuist vechters omringd door een publiek. Dat pas als een sport erkenning verwierf wanneer oude Grieken er vanaf 688 VC een olympisch onderdeel van maakten.

De moderne variant ontwikkelde zich dan weer in de rest van Europa, maar voornamelijk in Groot-Brittannië. Waar John Graham Chambers de "Marquess of Queensberry Rules" in 1865 te Londen optekende. Dat tot op heden zowel voor de categorieën professionals als amateurs wordt gebruikt. (bizarro comics via reddit met wikipedia)

franse nationale feestdag

Tijdens de bestuursperiode van Lodewijk XVIe kwam Frankrijk in een grote economische crisis terecht. Vanwege de kostprijs die hun deelname aan de Amerikaanse revolutie, de vele plannen om Groot-Brittannië binnen te vallen en een onaangepast belasting systeem.

Een probleem waarrond de generale staten op 5 mei voor samenkwamen. Dankzij archaïsche protocols en het conservatisme van de nobelen die zo'n 2% van de bevolking vertegenwoordigde. Met als gevolg dat er zich een breuk voordeed tussen de verschillende vertegenwoordigde klassen. De groep die zich voornamelijk uit de middenklasse en bourgeoisie bestond verenigde zich in de nationale assemblee. Een orgaan dat de bedoeling had om een eigen grondwet te schrijven. Iets waar de koning in het begin tegen gekant was maar zich uiteindelijk verplicht zag om hun autoriteit te erkennen.

Maar voor de koning bijdraaide werd de middeleeuwse Bastille gevangenis op 14 juli 1789 bestormd. Een weergave van de koninklijke macht in het centrum van Parijs, waar ook politieke gevangen en heel wat ammunitie werd bewaard. Als herkenningsteken maakte de groep gebruik van de witte kokarde van de koning, aangevuld met het blauw en rood van de Parijse gemeenschap. Hetgeen tot de driekleurige kokardes (blauw, wit en rood) leide, een combinatie die uitgroeide tot een symbool van de revolutie en later ook van Frankrijk. (via google met wikipedia)

smartphone gaming joystick


Met het steeds groeiende aantal smartphones groeit ook het aanbod aan games voor die omgeving. Hetgeen ook de nood aan betere controllers verhoogt. Want je voortbewegen in zulke games verloopt nu voornamelijk aan de hand van bewegingen op een touch screen.

Terwijl soortgelijke handheld controllers vaak gebruik maken van een dubbele joystick bediening. Een gat in de markt moet er iemand gedacht hebben want binnenkort kan je voor 25 dollar de "Fling mini tactile game controller" bestellen.  Die je op compatibele games en smartphones kan gebruiken door ze op de display te bevestigen. (via ubergizmo)

faire use op youtube


Nog niet zo lang geleden lanceerde werd de "YouTube Copyright School" gelanceerd dat aan de hand van de personages van "The Tree Friends" duiding geeft aan wat er zoal onder de copyright regelgeving valt. Maar er wordt niets vermeld over de uitzonderingen op deze regel, met name wanneer het om "fair use" gaat.

Een uitzondering die je toelaat om alsnog zonder toestemming van de copyright houder beelden te gebruiken. Maar enkel als deze eerst aan enkele voorwaarden voldoen. Een manier waarop je steeds weet welke je rechten zijn en dat je dit ook als een geldig tegenargument bij "takedown notices" kan gebruikt worden.

Om dit extra toe te lichten riep "public knowledge" haar leden op om een filmpje te maken dat dit punt toelicht. De winnende inzending kwam van de stichter van fairusetube.org, een site die toegewijd is aan copyright, fair use en YouTube. (fair use tube via public knowledge via laughing squid met wikipedia)

tijd stelen


"Stealing Time" is een kortfilm van "Finite Films" over een onfortuinlijke uitvinder die een tijdmachine bouwt en ze gebruikt om het verleden aan te passen. Niet vermoedend dat hij zo zelf een reeks gebeurtenissen in gang zet.

muzikale oortjes - Berlijn

ruis kleuren


Er bestaan heel wat verschillende frequenties die een eigen statistische karakteristiek hebben. Deze classificatie aan de hand van hun densiteit heeft een kleur (wit, roos, bruin, blauw, paars, gruis, rood, oranje, groen, zwart) gegeven als aanduiding. Die onder meer door de akoestiek, elektrische engineering en fysica zijn bepaald. De pagina "Simply Noise" genereert er daar drie (wit, roos, bruin) van. Die je kunnen helpen om vervelende geluiden vlotter van je af te zetten, als ontstresser en tal van andere invullingen. (presurfer met wikipedia)

390 jaar Jean de La Fontaine


Op 8 juli was het zo'n 390 jaar geleden dat Jean de La Fontaine werd geboren. Eén van de bekendste fabel schrijvers en poet uit de zeventiende eeuw die ondermeer "de krekel en de mier" schreef. Verhalen met een maatschappij kritische ondertoon die later ook als moraliserende wijsheden voor een jonger publiek werd gebruikt. (goovle met wikipedia)

facebook video chat

Sinds Google Plus gelanceerd is komen er al heel wat sneller verbeteringen in Facebook. Een recent voorbeeld daarvan is de video-chat functie. Waarvoor de sociale dienst beroep deed op de Skype technologie van Microsoft. Waardoor je binnenkort van persoon tot persoon of in groep kan chatten.

Althans als je de knop "call" reeds kan zien staan, want de dienst wordt systematisch uitgerold. Nadat je deze knop te zien krijgt, moet je slechts een korte éénmalige installie doen alvorens je een beeld krijgt. Waarin je frequenste chat partners in de zijkant van het venster zullen verschijnen.

de geschiedenis van de engelse taal


"The History of English" is een animatie van de "Open University" die in tiental minuten de geschiedenis van de taal samenvat. Een interessant verhaal over de manier waarop één van de meest wijd verspreide talen zich wist te ontwikkelen. Dat ze over 10 delen hebben gespreid. Je kan ze los van of achter mekaar kan bekijken via deze playlist :
 1. Anglo-Saxon
 2. The Norman Conquest
 3. Shakespeare
 4. The King James Bible
 5. The English of Science
 6. English and Empire
 7. The Age of the Dictionary
 8. American English
 9. Internet English
 10. Global English
Waarin er terecht de vraag wordt gesteld of deze taal die rijk is aan externe invloeden niet op zichzelf is gaan groeien. Een soort van Esperanto dat zich in vergelijking heeft ontwikkeld aan de hand van een reeds bestaande taal. (via Je Bibliotheek)

al kussend schilderen


Sommige kunstenaars onderscheiden zich van de rest door de door hun gebruikte canvassen. Maar voor Natalie Irish is dat de manier waarop ze haar werken weergeeft. Ze maakt namelijk gebruik van heel wat lipstick op haar lippen om kus per kus een portret af te leveren. (oddity central via presurfer)

ollie klublershturf vs de nazi's


"Ollie Klublershturf vs. The Nazis" is een kortfilm geregisseerd door Skot en geschreven door Damon Lindelof. Over een familie waar de oudste zoon, Dade Klublershturf, zijn nieuwe vriendin voorstelt. Gelukkig voor hen is hun jongste zoon een genie die de snode plannen van deze dame door heeft.

de eerste snelheidsboete"The first speeding ticket" is een korte animatie van Ross Klettke over de eerste boete wegens het overschrijden van de maximum snelheid. Dat in de VS in 1904 op de naam van Harry Myers werd gezet. Hetgeen in een schril contrast met de huidige hoeveelheid aan wagens en de veelvuldige detectie systemen staat. (via vimeo)

qr shop


Wanneer de Tesco winkelketen in Zuid-Korea zijn marktaandeel wou uitbreiden bedachten ze het shoppen via QR codes. Door op tal van plaatsen, zoals ondermeer in de metro, posters te hangen die de producten en winkelrekken weergeven.

Hetgeen het bedrijf toelaat om hun beperkt aantal fysieke winkels te counteren en de on-line variant te promoten. Met als gevolg dat je er nu heel wat mensen kan zien shoppen door via hun smartphone de QR codes van de muur in te scannen en de goederen vervolgens bij hen thuis te zien afgeleverd worden. (via geeks are sexy)

film locaties op locatie zien


"Augmented Reality Cinema" is een app (in ontwikkeling) die film fans toelaat om film scenes die zich op die bewuste plek hebben voorgedaan te doen overlappen. Hiervoor maakt het gebruik van de gps functie in je smartphone zodat je zeker op de juiste locatie staat.

In het filmpje hierboven krijg je ze enkele voorbeelden uit Londen te zien. Een interessant concept dat naast film ook bijvoorbeeld kan ingezet worden om erfgoed materiaal in zijn context te laten zien. Maar evengoed kan ingezet worden om allerlei informatie (openingsuren, contact informatie, gelinkte websites, evenementen die op die locatie doorgaan, enz.) beter te ontsluiten.

Of als een alternatieve manier om een bibliotheek collectie weer te geven. Mits je specificeert of de zoekvraag die je aan de hand van je camera input meegeeft specifiek en locatie gebonden is of eerder van een generieke aard is. (via the fire wire)

de tweets


"The Birds" is de titel van een animatie die als reclame dienst doet voor France 24. Waarin ze de rol van de sociale netwerk sites bij de Arabische revoluties voorop stelt. Door enkele scènes uit de gelijknamige Hitchcock film te parodiëren.

Een rol waar ze zelf mee een hand in heeft gehad door een intense verslaggeving over de Arabische lente. Hetgeen voor een stijging van 14 naar 59 miljoen website bezoekers en een vergelijkbare verviervoudiging van het aantal Twitter volgers zorgde.

Om deze prestaties in de verf te zetten besloten de zender en het reclame agentschap Marcel om de link tussen vrijheid van informatie en vrijheid van uitdrukking op het internet als het thema van hun campagne te gebruiken. (via nerdcore met wikipedia)

een film plot toestelEen jonge filmmaker koopt een mysterieus toestel dat de kracht van de cinema loslaat op zijn voortuin. Onder de directie van Seth Worley doet de kortfilm “Plot Device” en de productie van "Red Giant" dienst als reclame om de mogelijkheden van de "Magic Bullet Suite 11" te demonstreren. (via nerdcore)

muzikale toelichting voor youtube filmpjesOm meer achtergrond te krijgen bij het bekijken of YouTube filmpjes te krijgen is ContexTube beslist een handige Chrome extensie. De toepassing bezorgt je namelijk meer informatie over de uitvoerders, hun herkomst, de leden, het label en andere dingen. Zoals video's van verwante artiesten. Hiervoor haalt het zijn informatie de databases van onder meer Wikipedia, Freebase, MusicBrainz en andere.

Enkele minpuntjes hierbij zijn wel dat je de browser moet herstarten om het aan het werk te zien. En er momenteel nog geen rekening gehouden wordt met collaborerende artiesten. Maar het is dan ook een eerste aanzet om de synergetische mogelijkheden te demonstreren. (programmable web via edwin mijnsbergen)

google plus cirkels voor facebookEnkele Eacebook werknemers hebben zich van het van het Google Plus circles ontwerp geïnspireerd om een vergelijkbare toepassing (Circle Hack) te maken. Zodat je "Facebook Friend lists" samenstellen heel wat eenvoudiger wordt.

Waardoor één van de frustraties van facebook gebruikers deels weggewerkt wordt. Deels want de privacy instellingen kan je nog niet automatisch per groep instellen. Maar het is in elk geval een erg behulpzaam alternatief voor de nodeloos gecompliceerde, en dus erg ongebruiksvriendelijke, manier waarop Facebook dit momenteel doet. (via techcrunch)

herkomst poollichtMet deze animatie lichten forskning.no en het fysica departement van de universiteit van Oslo toe hoe het poollicht ontstaat. Een lichtverschijnsel aan de hemel dat als een gordijn lijkt te bewegen. Dat je ook
noorderlicht of aurora borealis en zuiderlicht of aurora australis kan noemen, afhankelijk van waar je het waarneemt.

Een proces dat begon ontrafeld te worden wanneer de de Duitse Samuel Schwabe in 1826 ontdekte dat de magnetische stormen een cyclus hadden van 10 tot 11 jaar. Hetgeen de Ier Edward Sabine in 1940 bevestigde door hun gegevens naast elkaar te leggen en ze te vergelijken. Met de conclusie dat er een verband bestaat tussen de zonnevlekken en storingen in het aardmagnetisme.

Hetgeen in de mythe en folklore vaak in verband gebracht met de geestenwereld en het bovennatuurlijke. Dat tijdens de middeleeuwen in Europa in zijn fel rode vorm als een teken van onheil, oorlog en bloedvergieten werd aanzien. (via kuriositas en wikipedia)

cimbaal vibraties


Een bekken of cimbaal is een slagwerkinstrument zoals dat bij drumstellen het geval is. Waar Fluke tegen 1000 frames per second een filmpje van maakte om de rare vibraties, die hierbij vrijkomen, te tonen. (via presurfer met wikipedia)

- Copyright © infocaris