19 oktober 2011


Schrödingers kat is een louter intellectueel experiment dat door, de natuurkundige, Erwin Schrödinger, in 1935 gebruikt werd om een paradox te omschrijven. Dat in de EPR paradox (verwijzende naar de drie auteurs : Einstein, Podolsky, Rosen) aan bod komt. Met name de interpretatiewijze waarop kwantummechanica zich toepast op alledaagse objecten en gebeurtenissen.

In het experiment zit een kat samen met een flesje vergif en een radioactieve bron, die in een verzegelde doos afgeschermd tegen sommige kwantum impacten door kwantum decoherentie. Als een interne geigerteller de straling detecteert breekt die het flesje. Waardoor er een gif vrijkomt dat de kat dood.Zolang de doos ongeopend blijft kan de kat zowel levend als dood zijn, afhankelijk van de willekeurigheid van de gebeurtenissen. Dit zorgt ervoor dat er twee realiteiten tegelijkertijd bestaan tot op het moment dat de doos geopend wordt.

Hetgeen mij wel enigszins doet denken aan een ander denkexperiment, met name de filosofische vraag : "Als een boom in een bos omvalt en er is niemand in de buurt om het te horen, maakt het dan een geluid?" (via geeks are sexy en optipess met wikipedia)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris