17 oktober 2011Binnenkort zal "The Adventures of Tintin : Secret of the Unicorn", de samenwerking tussen Steven Spielberg en Peter Jackson, op het witte doek te zien zijn. Die gebaseerd zijn op het werk van Hergé (Georges Remi).  Ter ere van deze gelegenheid maakte James Curran een officieuze openingsequentie. Waarbij er volgens de verschijningsdatum van de 24 Kuifje strips elementen uit getoond worden. Een dankbaar onderwerp om een themastand rond op te zetten.

Want zijn strips bevatten vaak verwijzingen naar actuele gebeurtenissen. Die aan de hand van verwijzingen of parodieën die je doorheen de twintigste eeuw lijken te gidsen. Zo heet de Bordurische leider in "De scepter van Ottokar" bijvoorbeeld Müsstler. Een vermoedelijke verwijzing naar Mussolini en Hitler die net Oostenrijk had geannexeerd.

Voor "Raket naar de maan" en "Mannen op de maan" nam hij ruim de tijd om zich te documenteren zodat de weergave zo realistisch mogelijk was. "De zaak Zonnebloem" handelt over dictaturen en "Kuifje en de Picaro's" geeft een karikatuur van de Zuid-Amerikaanse revoluties.

Maar die ook geïnspireerd waren door zijn eigen ervaringen. Zo heet een personage uit "De geheimzinnige ster" Bohlwinkel. Een verwijzing naar het Brusselse woord voor bollewinkel of snoepwinkel. Net zoals het Syldavisch en de taal van de Arumbaya-Indianen op het Brusselse Marols geïnspireerd is.

Net als zijn groeiende interesse voor moderne kunst die hij in zijn laatste album "Kuifje en de alpha kunst" toonde. Het is dan ook passend dat het onafgewerkte canvas overgaat naar een doek waarop het personage verder leeft. (via kuriositas met wikipedia)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris