13 maart 2011

Om de meest krachtige magische figuren uit de literatuur en legendes te vieren bracht de Britse post de speciale editie "Magical Realms" op de markt. Waarin er vaak meer dan één magisch personage aan bod komt. Dat in een speciale presentatie pakket zelfs begeleid wordt door een kijk, van Kim Newman, op de evolutie van Britse fantasy gaande van de verhalen van koning Arthur tot Harry Potter.

Een initiatief dat de "British Fantasy Society" die, sinds 1974, jaarlijks prijzen uitdeelt aan de beste Britse fantasie wel zal weten te waarderen. Maar in Nederland en Vlaanderen nog geen equivalent kent. Al bestaan er wel al heel wat prijzen voor onder meer poezie, proza, essay, jeugdliteratuur, toneel en misdaad romans.

Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore is het schoolhoofd van de toverschool Hogwarts en mentor van Harry Potter. Stichte en leide de orde van de Feniks, een groepering die Lord Voldemort bestrijd.

Lord Voldemort, wiens oorspronkelijke naam Marten Asmodom Vilijn is, is een samentrekking van enkele Franse woorden die zoveel als "vlucht van de dood" willen zeggen. Een verwijzing naar zijn angst voor de dood en zijn drang om onsterfelijk te worden.

Hij is de leider van de duistere zijde en heeft een afkeer van halfbloeden en dreuzels. Al is hij zelf de zoon van een dreuzel en een heks. Die hij maar al te graag uitmoord, zoals de ouders van Harry Potter. Maar toen hij die jongen ook wou doden stote hij op een oude beschermingspreuk die de helft van zijn krachten overdroeg. Sinds die dag is die jongen zijn aartsvijand.

(Terry Pratchett Discworld)
Rincewind is een mislukte student van de Gesloten Universiteit, de toverschool van Ankh-Meurbork. Doordat hij stiekem in de Octavo, het krachtigste toverboek, had gekeken en een bezwering zich in zijn hoofd nestelde. Zodat elke andere spreuk niet meer geleerd kon worden. Gelukkig heeft hij wel het lichaam van een lange afstandsloper, zodat hij telkens weer kan ontsnappen aan allerlei groeperingen die hem graag zouden willen doden. Hij staat dan ook niet voor niets bekend als een persoon die kleine problemen kan oplossen door ze te veranderen in grote catastrofes.

Nanny Ogg is het stereotypte van de moedergodin uit de Wicca religie. Die driemaal getrouwd is met vijftien kinderen en heeft vele kleinkinderen. Maar het is vooral haar mentaliteit die van haar de moeder maakt. De mensen gaan haar namelijk graag om advies vragen. Hetgeen niet echt het geval is bij andere heksen die in dezelfde coven zitten.

Aslan is een woord dat "Leeuw" betekent in het Turks en vaak als titel werd gebruik door Ottomaanse heersers. Net als de leeuw, die in alle zeven delen, uit de kronieken van Narnia voorkomt. Dat als een wijze, compassievolle en magische authoriteit voorgesteld wordt. Een mysterieuze en goedwillende gids voor de mensenkinderen die het land bezoeken.

De Witte Heks (Jardis) is een grote vrouw (half Djinn en half reus) van adembenemende schoonheid. Die enkel in Charn en Narnia kan toveren. Die haar eigen zus gedood heeft omdat ze gepoogd zou hebben om haar de troon te ontnemen. En het koninkrijk van Narnia voor honderd jaar bevroor.

(de legende van koning Arthur)
Merlijn is een tovenaar aan het hof van koning Arthur en diens leermeester. Die voorspellingen kon doen en de resultaten van veldslagen in het voordeel van ridders van de ronde tafel wist om te buigen.

Morgan Le Fay is een, vermoedelijke halfzus van koning Arthur, die over toverkrachten beschikt die ze van haar moeder, de Vrouwe van het Meer, heeft geërfd. Die zich na verloop van tijd tegen Arthur en zijn vrouw Guinevere keert. Maar uiteindelijk tot inkeer komt en Arthur naar Avalon, zijn laatste rustplaats, begeleid. (via The Guardian, Wikipedia en beelden 1, 2, 3, 4)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris