12 juli 2010Leroy Anderson is één van de gekendere Amerikaanse componisten van lichte concertmuziek. Zijn gekendste werk is "The Typewriter" uit 1950. Waarin hij op muzikale wijze een ode aan de typmachine brengt.

Af en toe dirigeren hij zijn eigen werken.  Maar bij het spelen van "The Typewriter" ging hij op een stoeltje voor het orkest zitten, rolde zijn mouwen op en deed alsof hij op een oude typemachine werkte.  Hetgeen hem wellicht één van de vroegste muzikale luchtspelers, zoals bij luchtgitaar, maakt.

Iets dat de Oostenrijkse percutionist Martin Breinschmid in 2008 nog is overdeed, met een echte typmachine, samen met het Weense Strauß Festival Orchestra. (via)

{ 2 Reacties... read them below or Comment }

  1. Ik ben dol op Leroy Anderson. Ik groeide op met zijn muziek, maar had geen idee dat iemand die muziek ooit bedacht en schreef...daar kwam ik pas na 40 jaar achter! (Als kind weet je niet beter dan dat iets er Is). Deze échte uitvoering van de Typewriter is tegelijkertijd heel leuk en heel ontnuchterend. Maar het blijde gevoel van weerzien en herkenning overheerst. Dus dank.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Graag gedaan Nel :-)

    Toen ik die muziek destijds hoorde stond ik daar ook niet bij stil. Maar dankzij het bloggen maak ik die reflecties nu wel.

    Er zijn ondertussen ook meer optredens die de muziek los van andere media halen, zoals de onlangs opgezette Star Wars concerten.

    BeantwoordenVerwijderen

- Copyright © infocaris