29 juni 2010


Het "schaar, steen, papier" spel bestaat al lang, maar zijn juiste herkomst is onduidelijk.  Net als bij het tossen werd dit ook al eens gebruikt om tot een besluit te komen tussen twee mensen.  Door een figuur uit te beelden die die van je tegenstander overtreft.

Rond de manier hoe dit juist ontstaan is bestaan meerdere theori├źn.  Zo verwijzen een sommige naar de tijd waar de eerste mensen voor het eerst gereedschappen gingen gebruiken.

Terwijl andere een meer Europees georienteerde invalshoek hebben.  Door te verwijzen naar een Scandinavisch tijdsverdrijf of een traditioneel Celtisch spel dat zich via Portugal over het continent verspreide.


Nog een andere steunt op de herkomst van alternatieve naam, met name Roshambo.  Dat sinds het midden van de 18e eeuw geassocieerd is geraakt met Jean Baptiste Donatien de Vimeur, Comte de Rochambeau.  De Franse generaal die George Washington tijdens de Amerikaanse revolutie hielp.

En in andere culturen nog andere namen en variaties kent.  Zoals het Japanse "dorpshoofd, tijger en moeder van het dorpshoofd".  Of het Indische "olifant, mens en mier".

Waarop ondertussen uitgebreidere versies zijn ontstaan.  Zoals het "rots, papier, schaar, spock, hagedis".  Of deze, zie hierboven, nieuwste vijfvoudige vorm van Mark Rayner met "aap, piraat, robot, ninja, zombie".

Er worden zelfs heuse kampioenschappen gehouden.  Waarvoor je je met roshambo.me kan trainen.  Kortom een erg weinig vereisende manier om een game toernooi rond op te zetten.   (via 1 , 2 , 3 , zie ook VideoJug)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris