22 oktober 2009Binnenkort is het opnieuw halloween en dan is het altijd een uitdaging om je omgeving wat te kunnen inkleden. Traditioneel komen daar altijd wel wat spinnen(webben) bij te pas.

Waarvan de grootste recentelijk in het PLoS One journaal als een nieuwe soort werd gemeld, namelijk de Nephila Komaci of gigantische tarantulla.  Waarbij vooral het vrouwelijke exemplaar er het grootst uitziet met een beenlengte van 12 cm.  Het mannelijke exemplaar van de soort is daarentegen slecht 2,5 cm groot.
Kenmerkend aan de soort is dat ze webben van één meter diameter maken en volledig monogaam zijn gedurende hun ééne levensjaar.  De dieren zijn echter zo zeldzaam dat je ze enkel in uithoeken van Zuid-Afrika en Madagascar kan terugvinden.  Al zijn de grotere vrouwtjes wel veel zeldzamer dan de mannetjes van de soort.

Die volgens een wetenschapper van het natuurhistorisch museum te Washington wellicht als een evolutionaire reactie tegen grotere predatoren en om meer eieren te kunnen leggen zo spectaculair zijn gaan groeien.

National Geographic tipt je ook om vooral niks te ondernemen indien je ooit in contact zou komen en het beestje gewoon van je te laten afklimmen.  Al zou een beet van het dier net zoveel gevolgen hebben als een bijensteek.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris