04 september 2009Afhankelijk van wanneer je juist begint te rekenen is het internet op 2 september van dit jaar 40 geworden.  Er vanuit gaande dat je het eerste opgezette computernetwerk tussen een computer van het Amerikaanse UCLA en de Stanford universiteit uit 1969 als startdatum gebruikt.

Andere mogelijke data zijn de 1e januari van 1983 (26 jaar) waarbij het TCP/IP protocol voor het eerst wordt gebruikt, maart 1989 (20 jaar) wanneer de Britse onderzoeker Berners-Lee het WWW uitvond of april 1993 (16 jaar) wanneer de eerste web browser Mosaic, de voorloper van Netscape, beschikbaar werd.

Hoe je het ook bekijkt het net is sinds zijn creatie al heel erg veranderd.  Zonder ooit iets te veranderen aan het kern principe, namelijk het verbinden van computers/mensen/informatie.

Al zijn er in die tussentijd ook al heel wat bedreigingen geweest die het netwerk ernstig hadden kunnen schaden. Denk maar aan de pogingen van diverse lobby groepen om net neutraliteit op te heffen of de plannen van China om een eigen losgekoppeld netwerk te beginnen.

Gelukkig loopt het allemaal niet zo'n vaart en kan je nog steeds overal ter wereld op dezelfde manier verbonden worden met de rest van de wereld.  Waardoor je nooit iets hoeft te missen.

Iets dat met het groeiende aandeel van internet in onze levens toch vrij belangrijk is.  Anders zou het je bijvoorbeeld wel al is kunnen ontgaan zijn dat je ondertussen bijvoorbeeld gescheiden bent.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris