22 juli 2009


Het is ondertussen ongeveer 40 jaar geleden dat de eerste mensen op de maan landen.  Om deze verjaardag te vieren voegde Google Earth de mogelijkheid toe om de Maan via hun dienst van naderbij te aanschouwen.

Al had het volgens recentelijk opgedoken audio fragmenten van een Britse luisterpost nog niet zoveel gescheeld of het onbemande Russische ruimtetuig Luna-15 de Amerikaanse landing voorgeweest van  enkele uren.  Maar het toestel crashte, waardoor alle hoop op het terugbrengen van Maan samples en het winnen van de race de mist in ging.

Waardoor nu vooral de Amerikaanse kant van het verhaal gekend is en de beelden van de landing in het collectieve geheugen gepland zijn.  Beelden die onlangs ook gerestaureerd zijn, zodat dit waardevol stukje erfgoed in een zo goed mogelijke conditie kan worden doorgegeven aan de volgende generatie.Opmerkelijk is ook hoe sterk het contrast met de toen gebruikte hardware voor de computers is met de hedendaagse computers.  Wat de besturing van ruimtetuig nu wel erg miraculeus doet lijken.  Maar tegelijkertijd ook toont dat je best grootse dingen kan met beperkte middelen.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris