17 april 2009

Biologisten van de universiteit van Arizona hebben een speciale miersoort in de Amazone gevonden. Een soort die voor haar voortplanting evolueerde naar een asexuele wijze. Waarbij de mieren kolonie nog enkel vrouwelijke exemplaren telt. Die na verloop van tijd de mieren koningin identieke genetische dubbels maken.

Volgens de onderzoekers kan dit zowel voordelen als nadelen hebben. Al zijn er toch vooral nadelen aan verbonden. Zo zou er volgens de biologisten geen energie verloren gaan aan het fabriceren van mannelijke exemplaren. Hetgeen mij wel een rare reden lijkt omdat diezelfde energie dan gewoon naar het maken van meer vrouwelijke exemplaren gaat.

Nadelen aan die manier van voortplanting is de verminderde resistentie en het blijven doorgeven van complipicaties die met elke generatie meegaan. Al bij lijkt het niet echt een systeem te zijn dat even lang of langer levensvatbaar zal blijven als bij wat nu onder de traditionele voortplanting wordt begrepen. Maar wie weet zullen de mieren dit proces vroeg of laat wel weten te verbeteren. (via BBC)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris