30 maart 2009


De Britannica melde onlangs dat onderzoekers in Jordanië het langse ondergrondse aquaduct ter wereld hebben ontdekt.  Dat door Romeinse ingenieurs gebouwd is over een afstand van zo'n 106 km.  Hetgeen 5,5 maal langer is dan het 19 km lange ondergrondse aquaduct in Bologna .

Zodat ze aan hun enorme vraag naar water konden voldoen.  In die tijd was het namelijk niet abnormaal om 500 liter per persoon te gaan verbruiken door de veelvuldige fonteinten, private zwembaden, aangelegde tuinen, thermische baden en uiteraard ook als drinkwater.

Dat hoge cijfer heeft uiteraard ook veel te maken met het feit dat er toen nog niet zoveel moensen waren.  Waardoor de impact per persoon heel wat hoger uitviel.  En het water er ook heel wat sneller verdampte.

In België is het gemiddelde waterverbruik momenteel 106 liter/persoon, waarmee we ook meteen bij de laagste verbruikers in Europa zitten.  Een cijfer dat volgens experten in 2020 op 112 zal staan.  Ter vergelijking, het verbruik van Duitsland en Nederland ligt op respectievelijk 125 en 128 liter per persoon.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris