16 januari 2009


Ijsland kwam de laatste tijd al vaker in het nieuws door de krediet crisis en de lokale vestigingen van zijn banken.  Ik was dan ook wel enigszins verbaasd toen ik deze foto zag van huizen die uit turf gebouwd waren.  Want dat leek mij nogal haaks te staan op de verhalen dat het hele eiland boven zijn stand was gaan wonen.


Deze zijn er het resultaat van een herwerking van de huizen die de Vikingen er hadden.  Die langhuizen werden in de 14de eeuw beetje bij beetje vervangen door aaneensluitende huizen uit turf.  Doordat het erg bosrijke eiland voornamelijk uit berken bestond.  Een houtsoort die gekenmerkt wordt door haar smalle stronken en waarmee ze nog net een frame konden bouwen.  Waardoor ze voor de rest van het bouwwerk waren aangewezen op de grote voorraad turf die er aanwezig was.


Waardoor ze wel erg ecologische bewuste huizen bouwden met een, dankzij de turf, bijzonder goede isolatie.  Die je wellicht als is eerder hebt gezien dankzij het epos van "The Lord Of The Rings ", waarbij de hobbits in gelijkaardige woningen leven.

Een leuk concept dat wel enigszins getweakt zal moeten worden om het in de huidige context op een grotere schaal levensvatbaar te kunnen maken.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris