Archive for juni 2008
Digitalisering doorheen de jaren
VCOB + Cultuur Lokaal = LOCUS + "Bibnet"
LOCUS staat voor "Lokaal, Cultuur en Steunpunt" en heeft bibliotheken, cultuur- en gemeenschapscentra onder haar hoede. Ze legt ook meer nadruk op de eigenheid van elke stad of gemeente: "cultuur schrijft overal een eigen verhaal, in grote steden met veel cultuurhuizen tot gemeenten met weinig cultuurprofessionals".
Bovendien zal een groot deel van het huidige VCOB een nieuwe organisatie gaan vormen die zich uitsluitend zal bezighouden met de digitale bibliotheek Vlaanderen. Die dichter bij de Vlaamse overheid zal opereren en mogelijk door het leven zal gaan onder de naam Bibnet.
Meer hierover bij steunpuntinverandering.be.
Blogger in draft
Enkele van deze nieuwtjes zijn :
- in-line commentaren : dat je zonder pop-up toelaat te reageren
- import en export functionaliteit
- een nieuwe bericht editor
- een star ratting systeem dat je toelaat het bericht naar waarde te beoordelen.
Internet in de bib, richting digitale bibliotheken.

Belgica@kbr.be

Normaal gezien start deze nog voor december van dit jaar. Het project , waarvoor in totaal 100 miljoen euro nodig is, kadert in de nakende lancering van "Europeana", de Europese digitale bibliotheek.
Deze virtuele bibliotheek heeft verschillende doeleinden. Zo wil men komen tot een volledige en unieke inventaris van het patrimonium en ze van thuis uit raadpleegbaar maken.
Hierdoor worden de meest kwetsbare stukken beter beschermd omdat ze minder geraadpleegd zullen worden en men de kans krijgt om de waardering voor het eigen patrimonium te vergroten.
Inhoudelijk bestaat deze uit vier groepen: erfgoedcollecties, een referentiebibliotheek, kranten en virtuele tentoonstellingen.
Bron : De standaard en De Redactie
Ode aan de internetvisie van Paul Otlet

Bron : Het Nieuwsblad met dank aan Kochanie
Google kan je Gmail schrappen

Google prijst het strikt persoonlijk gebruik van de e-maildienst, het respect voor de wettelijke en nationale voorschriften en het verbod om mensen lastig te vallen of aan te sporen tot laster. Google zou dus het e-mailadres kunnen schrappen.
Bron : HLN
open kortfilms
Elephants Dream is het verhaal van twee vreemde karakters verkennen van een grillig en schijnbaar oneindige machine.
De oudste, Proog, fungeert als een tour-gids en beschermer, die met plezier de bezienswaardigheden en de gevaren van de machine aan zijn aanvankelijk nieuwsgierig, maar in toenemende mate sceptisch protege Emo.
Naar mate hun reis vordert ontdekken we tekenen dat de machine niet alles is dat Proog dacht dat het is. Zijn gidsen neemt dan ook een wanhopige aspect aan.
Zoomii : Amazons virtuele boekenwinkel
RSS-feed nu via feedburner

http://feeds.feedburner.com/infocaris
Als kers op de taart is dit bedrijfje sinds enige tijd eigendom van Google waardoor we naar de toekomst toe nog wel wat mooi dingen mogen verwachten van en met deze dienst.
Zattoo : gratis TV kijken

Een mogelijke vergelijking met Babelgum of Joost gaat hier niet op omdat niet zozeer programma's op zich worden gedeeld maar wel TV-zenders.
Al zijn er natuurlijk wel TV-zenders die dit zelf wel opdelen, jammer genoeg beperken die dit internet aanbod wel tot hun doelgroep. Hierdoor blijven ze vaak binnen een land zelf en blokkeren ze aan de hand van je ip-bereik je toegang om dit materiaal te bekijken buiten die landsgrenzen. Een goed voorbeeld daarvan is Hulu.
Boekegem 2008 in een totaal nieuw kleedje
Boekegem 2008 wordt opnieuw een actie van Radio 2 Oost-Vlaanderen in samenwerking met de provincie Oost-Vlaanderen en de Oost-Vlaamse bibliotheken.
Die nieuwe formule mocht al eens, ook al bleek de weg naar Boekegem, zelfs na 20 edities, nog altijd heel erg succesvol én uniek in Vlaanderen. Dat bewezen de bijna 17 000 deelnemers aan de wedstrijd!
Meer bij de bron : Zangtalent.be
Enkele beelden van Boekengem 2007 te Zulte :
Anciaux investeert 550.000 euro in bibliotheekwezen

Op dit ogenblik worden zo'n 60.000 mensen in instellingen in ons land bediend door vrijwilligers die boeken naar hen toebrengen. De bedoeling is na verloop van tijd 150.000 gebruikers te bereiken, met onder meer voorleesmomenten en andere sociale contacten.
Meer bij de bron : HBVL
Politieke steun voor kleine Antwerpse bibliotheken
Dat bedrijfsdirecteur Bruno Verbergt de vermindering van het aantal openingsuren in wijkbibliotheken afdoet als een peulschil, zet kwaad bloed bij Giebens en co.
'Onder het mom van efficiëntie en klantvriendelijkheid wordt de bibliotheekbezoeker in de wijken en de districten gewoon in de kou gezet. Daardoor zal op termijn door de schepen kunnen aangetoond worden dat ze niet rendabel zijn, en dus maar beter sluiten.'
Bron : Het Nieuwsblad
Boekenbeurs beïnvloedt koopgedrag niet

De invloed van de Antwerpse boekenbeurs op het koopgedrag van leesfanaten is verwaarloosbaar. Ook mensen die niet naar de boekenbeurs komen, kopen regelmatig een boek. En verwoede bibliotheekbezoekers zijn niet te beroerd om in de buidel te tasten voor een stukje proza.
Dat hebben twee studenten van de Universiteit Antwerpen ontdekt toen ze in opdracht van organisator Boek.be een studie rond de Antwerpse boekenbeurs maakten in het kader van een masterscriptie Cultuurmanagement.
Meer bij de bron : HLN
100 Lifehackingtips voor prettig en efficiënt werken

Je kan het hier downloaden of hier kopen in boekvorm.
Geïnteresseerd in LifeHacking?
Dan kan je hier een (weliswaar Engelstalig) overzicht vinden.
Alltop : webgids op z'n NetVibes
Alltop.com gaat op zoek naar websites die passioneel bezig zijn met het verhalen rond een welbepaalde onderwerp (blogs en site nieuws). Net zoals bij een webgids dus? Niet helemaal, bij een webgids moet je namelijk naar de site zelf gaan om te kijken of die ook effectief interessant en nuttig is.
Deze site pakt dit aan door sites op te nemen waarbij je de laatste berichttitels kan lezen en een je een korte teaser te zien krijgt als je op de link gaat staan (zoals in NetVibes).
Hun doel omschrijven ze als volgt : "We proberen het on-line lezen te verbeteren door het zowel tonen van verhalen van sites die je reeds bezoekt en je te helpen bij het ontdekken van nieuwe die je nog niet kende. Ons doel is met andere woorden het stoppen van de internet stagnatie door het voorzien van rss zonder frustraties (aggregation without aggravation)."
on-line media conversie

Denk er wel aan dat je elk aangeboden fragment niet groter dan 100 megabytes mag zijn en maximum 10 minuten lang is. Je krijgt bij meerdere bestanden wel de optie aangeboden om ze samen te voegen, zodat die beperking min of meer gecompenseerd wordt.
Vergeet ook niet dat er nog andere gebruikers van deze dienst gebruik maken waardoor het soms al wat langer zou kunnen duren eer iets geconverteerd geraakt, afhankelijk van de drukte van dat moment.
Van RRS tot nieuwsbrief.
XoopIt's Gmail mediabrowser
FireFox 3 is (bijna) uit

Maar ondertussen is die toch wel weer in gang geraakt en is de pagina van uitzicht veranderd om de overgang van 2 naar 3 nog meer luister bij te zetten.
Mozilla FireFox 3 kan je hier downloaden ... al is dat voorlopig nog steeds de 4e beta versie. Dringend tijd dat ze die is zouden aanpassen naar de juiste bestanden.
Zolang je bij installatiebericht mei 2008 blijft zien en er bij de aangepaste installatie "beta 4" blijft staan is het dus nog steeds niet de finale versie. Ik heb alvast een mailtje gestuurd naar de mensen van FireFox om ze op daarvan op de hoogte te brengen.
Creatief puzzelen met NeoCube
Bron : Dit draadje uit het UserBase forum.
The Open Library

The Open Library is een initiatief van The Internet Archive. De bedoeling hierbij is dat elk ooit gepubliceerde boek een webpagina zou krijgen.
Om dit te kunnen uitwerken is er een speciale database ontworpen die deze enorme hoeveelheden aan data kan verwerken. Mensen die wensen bij te dragen aan dit project kunnen dit via de dynamische wiki interface doen.
Voorlopig staat de teller op zo'n 30 miljoen bestanden waarvan er zo'n 13,4 miljoen reeds raadpleegbaar zijn. Je kan eveneens volledige werken doorzoeken uit zo'n 230000 gescande boeken.
De verbeterde Twitter heet Plurk
Verweesde werken herwinnen vrijheid.

Er is een akkoord over het auteursrecht op "verweesde werken". Werken waarbij het om verscheidene redenen moeilijk of onmogelijk is om contact op te nemen met de auteur. Hierdoor kan bijvoorbeeld een goeie 40% van de British Library niet digitaal verwerkt worden.
Daarom hebben bibliotheken, archieven en rechthebbenden in aanwezigheid van commissaris Viviane Reding een overeenkomst weten te sluiten.
Door dit akkoord wordt de deur geopent voor de digitalisering en het publiekelijk toegankelijk maken van deze grote hoeveelheid aan boeken, films, fotografiën en liedjes.
Bron : Europese Commissie
Leeftijdsgrens voor boeken stuit op protest
In Groot-Brittannië denken heel wat uitgevers eraan om boeken te voorzien van advies voor de geschikte leeftijd. Met de bedoeling om zo het vertrouwen van de consument te vergroten.
Maar verschillende auteurs zien dat niet zitten en ze krijgen daarbij de steun van heel wat schrijvers, illustratoren, bibliothecarissen, leraars, uitgevers en boekhandelaars uit de Angelsaksische wereld. 'Boeken moeten lezers verwelkomen, niet uitsluiten', is hun motto.Tachtig auteurs publiceren vandaag een open brief in het magazine The Bookseller. 'Elk kind is uniek, net als elk boek. Een precies oordeel over de geschiktheid voor een bepaalde leeftijd, is onmogelijk te vellen. "Zo'n oordelen zijn erger dan nutteloos", zeggen ze. Ze stippen ook aan dat kinderen zich snel gestigmatiseerd voelen, en zeker niet met 'kinderachtige' boeken gezien zullen willen worden.
Bron : Boek.be en Het Nieuwsblad
Boeken lezen versterkt het verlangen
Vrouwen die weinig erotische verbeelding hebben vinden niet de weg naar hun eigen verlangen. Zo zou het lezen van boeken, poëzie en biografieën een wereld voor hen kunnen doen opengaan en erotische fantasieën oproepen die op hun beurt het verlangen in gang zetten.
Bibliotherapie vormt dan ook een mogelijke behandeling voor HSDD en Alexandra Hubin van het Institut d’Etudes de la Famille et de la Sexualité in Louvain-la-Neuve komt ze toelichten. Momenteel loopt ook een zeven maanden durend onderzoek naar het effect van bibliotherapie bij HSDD.
Een algemene studie bij vrouwen toonde eerder reeds aan dat 73,5 procent van vrouwen na het lezen een seksueel verlangen voelde. Of zoals auteur F.Spufford al stelde: ‘Het plezier van lezen is niet alleen dat boeken je de wereld binnenleiden maar ook dat ze je bij jezelf brengen.
Bron: e-Alumni KULeuven en 6minutes.be
ikwilietsleren.nl brengt leerzame filmpjes

De door de Vereniging van Openbare Bibliotheken opgezette website bevat beknopte informatie over leermogelijkheden, ingedeeld naar de manier waarop de cursus/opleiding wordt gegeven.
Het doel van de website is om de kennis van de gebruikers over de vele mogelijkheden om te (blijven) leren te vergroten en zo de mensen enthousiast te kunnen maken voor een cursus of opleiding.
Creative commons boek is bestseller

Inhoudelijk is het boek niet significant anders dan andere kinderboeken, zij het wellicht dat het een futuristische techno-thriller is voor een jongere doelgroep.
Het unieke aan het boek is echter, dat het is uitgegeven onder een Creative Commons-licentie. Dat is een liberale vorm van auteursrecht. De maker kan per werk aangeven in hoeverre er exclusiviteit rust op de auteursrechten.
Auteur Doctorow, ook bekend als blogger op BoingBoing.net, koos ervoor het boek gratis downloadbaar te maken in tal van formaten. Bovendien mag iedereen die dat wil het boek be- en verwerken én het weer uitgeven. De enige restrictie is dat de herverspreider geen geld mag vragen voor de distributie.
Deze toppositie in de NY Times-boekenlijst bewijst de levensvatbaarheid en, daarmee, het succes van Creative Commons. Creative Commons wordt niet enkel gebruikt voor boeken, maar veelal ook op weblogs, digitaal uitgegeven verhalen, muziek, video's en steeds wat vaker bij wetenschappelijke publicaties (Science Commons).
Meer bij de bron : Emerce.nl
Blogger aan Google Analytics toevoegen
Ik heb Google Analytics redelijk recentelijk leren gebruiken en het geeft een pak informatie weer rond de bezoekers van je website ... of blog. Want buiten je eigen domein kan je er ook andere links naartoe laten gaan, zolang ze een stukje code in zich hebben die hen aan deze Google dienst kan laten identificeren. (W3C bied hier een alternatief aan met zijn W3Counter, maar die zou niet zo uitgebreid zijn.)
Om jullie een gedacht te geven van wat Google Analytics juist allemaal doet heb ik naar goede gewoonte hieronder een filmpje toegevoegd dat dat illustreert.
Indien je nog Google account hebt moet je je uiteraard eerst inschrijven. Daarna kan je met diezelfde login nog een hoop andere diensten gebruik maken.
Haal je Google Analytics Code op
- Login in Google Analytics via http://google.com/analytics/ en je komt op de settingspagina.
- Klik op "websiteprofiel toevoegen".
- Kies voor "Een profiel toevoegen voor een nieuw domein".
- Geef de URL van website of blog in.
- Selecteer het land, zijn tijdzone en klik vervolgens op finish.
- Je krijgt dan een stukje code dat je op je website moet zetten of er de referentiecode van moet invullen als het om bijvoorbeeld Google Sites of een CMS als Joomla gaat.
De code zelf ziet er zo uit :
- Selecteer (ctrl a) en kopieer (ctrl c) dan ook hetgeen je nodig hebt.
Voeg de code toe aan je Blogger Blog
- Login in Blogger via http://www.blogger.com/ en je komt op het dashboard uit.
- Klik op "Indeling" en kies vervolgens de 3e tab "HTML bewerken".
- Je krijgt nu je html code te zien van je Blogger account.
Scroll tot je helemaal onderaan staat en daar zou je het volgende moeten zien staan.
Google Analytics Code hier