14 oktober 2008

De site Greatamericannovel.com gaat op geregelde basis nieuwe verhalen aan de man brengen die in een niet zo traditioneel formaat zullen verschijnen.  Voor het publiceren van deze verhalen wordt er namelijk gebruik gemaakt van verschillende internet media.  Daarom wordt dit formaat van dan ook de "Digital Epistolary Novel of kortweg DEN.

Het verhaal zelf wordt door middel van gesimuleerde e-mails, instant messages en nog heel wat andere digitale communicatiemiddelen opgebouwd.  Om deze te kunnen lezen moet je wel het verhaal vanop de site downloaden en krijg je, via het gratis beschikbare quicktime, een overzicht waarin je kan beginnen lezen.


Langs deze weg hopen de makers beter te kunnen aansluiten bij de veranderende leefwereld en de communicatie hierbij.  Iets dat je voor jezelf kan ervaren door het Engelstalige "Intimacies" van Eric Brown van de site te downloaden.  Interessant weetje is dat de schrijver Engels doceert en eveneens een fervent computergebruiker is.  De ideale mix voor dit genre met andere woorden.

Door deze vorm krijg je ook een persoonlijker, meer betrokken gevoel bij het lezen.  Want je volgt het personage door exact dezelfde acties te ondernemen.  Een leuke manier om het personage beetje bij beetje voorgesteld te krijgen.

Dit genre doet mij enigszins denken aan de reeks "The Scene".  Maar dan met het verschil dat je daar door vanuit een klassiek vertrekpunt die nieuwe media in beeld zag komen.  Je zag er die media wel, maar ervaarde ze niet zozeer.  Iets dat DEN beter weet in te vullen.

Het zou mij dan ook niet verbazen als dit genre al snel navolging zou gaan krijgen.  Tegelijkertijd ook het zoveelste voorbeeld dat er heel wat meer te vinden valt op het internet, enkel jammer dat dat nog geen inburgerd onderdeel van bibwerking is.

via

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris