12 september 2008

Wat gebeurt er wanneer de overheid de private sector aanspreekt om zijn diensten te helpen te organiseren?  Het programma Zoom Europa van de TV-zender Arte bracht dit afgelopen weekend ter sprake.

Je zou het programma kunnen vergelijken met een Franstalige/Duitstalige versie van Terzake of Nova maar dan met een specifieke kijk op Europa.

De vraag laat je nadenken over een niet zo ondenkbare piste, vooral nu de economische tijden weer wat minder goed gaan.  Het is dan ook niet verbazend dat er reeds enkele Europese overheden doorheen Europa dit reeds hebben uitgeprobeerd.


Zo is er in Engeland reeds sinds 1992 een experiment waarbij een private instelling het roer grotendeels heeft overgenomen.  Op die manier kunnen zij scholen, gevangenissen, ziekenhuizen of politielokalen bouwen die ze vervolgens aan de staat verhuurt om het geheel rendabel te houden.

Hierdoor vermijd de overheid om te gaan lenen om zelf gebouwen neer te gaan zetten.  Waardoor het geld beschikbaar blijft voor bijvoorbeeld de werking binnen de gehuurde infrastructuur.

De private bedrijven gaan echter vaak verder dan enkel het neerzetten van zo'n gebouw.  Zo gaat ze er ook de bedoelde diensten in gaan organiseren.  Waarbij sommige delen van het personeel dan tot de publieke sector behoren en andere voor de private werken.

Maar deze projecten zijn vaak duurder dan wanneer men ze zelf opzet, vanwege de advocaten die de onderhandelingen voeren en consultenten die aan dit proces verbonden zijn.

In Groot-Brittannië houd het National Audit Office (NAO) echter een oogje in het zeil.  Deze merkte dat er wel regelmatig wat mank liep, zoals het toenemende geweld in een gevangenis en een factuur van 597 euro voor de reparatie van een sleutelgat.  Terwijl het dichtst bijzijnde ziekenhuis slechts 36 euro te betalen had.

Bezin eer je begint is dus wel de boodschap.  Al kan er voor sommige taken vermoedelijk wel efficiënter gewerkt worden door beroep te doen op zo'n private organisatie.  Maar dat wil uiteraard niet automatisch zeggen dat je dat met alles kan doen.

Eén van die bedrijven die deze diensten aanbied is Arvato, dat een onderdeel is van de Bertelsmann groep, die ook in het Verenigd Koninkrijk actief zijn.  En waar je bijvoorbeel in de gemeente "East Riding of Yorkshire" terecht kan om dit in zijn werk te zien.

Er zijn natuurlijk ook andere manieren waarop de beide sectoren met mekaar kunnen samenwerken, denk zo maar aan de opmars van servicepunten in bijvoorbeeld bibliotheken.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris