15 augustus 2012"A fox tale" is een verhaal over twee broers die op vossenjacht gaan. Maar onderweg geconfronteerd worden met moed, verraad, haat en liefde.

Om dit verhaal beter te kunnen begrijpen is het van belang te weten dat "Huli jing" of vos geest een term is uit de Chinese mythologie. Waarbij wezens, net als feeën, zowel goed als kwaadaardig kunnen zijn en in een menselijke gedaante kunnen veranderen. Vaak in een jonge en mooie vrouwelijke vorm. Eén van de gekendere voorbeelden van zo'n verhaal is "Daji" uit een novel van Fengshen Yanyi.

Als een verzoeningsoffer, na het uitbreken van een gewapend conflict, schonk de leider van de tegenpartij zijn mooie dochter als vrouw. Aan een man die de godin Nüwa had beledigd. Daarom nam een kwaadaardige geest (een negenstaartige vos) die de godin diende het lichaam van de vrouw over.

De geest zorgde ervoor dat hij van zijn staatszaken werd afgeleid en hielp hem bij het uitvinden van nieuwe folter apparatuur. Waardoor zijn bewind uiteindelijk in tirannie en despotisme verviel. Hetgeen zijn eigen onderdanen aanzette om zich te rebelleren en uiteindelijk zijn ondergang tekende.

Al zijn niet alle verhalen waarbij zo'n wezen betrokken zijn kwaadaardig. Er zijn ook heel wat liefdes verhalen die meestal tussen een mooie jonge vrouw en man gaan. In de hedendaagse Chinese taal betekent de term echter een vrouw die een getrouwde of romantisch benomen man verleid. (via presurfer met wikipedia en afbeelding)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris